Brandweer niet kapot bezuinigen

Voorzitter, onze gehele veiligheidsketen staat onder immense druk. De inlichtingendiensten, de krijgsmacht en onze politie hebben flink moeten bezuinigen. Ook onze brandweer dient tientallen miljoenen extra te besparen.

Zo wordt het aantal brandweerlieden fors verminderd, worden brandweerwagens en posten opgeheven en gaat de brandweer minder oefenen. Volgens experts komt hierdoor zelfs de brandveiligheid in het geding.

Voorzitter, het is wederom een voorbeeld van de onverantwoorde bezuinigingsdrift van dit kabinet op nationale veiligheid. Zij heeft geen enkele visie, maar wil alleen maar financiële doelstellingen halen.

Voorzitter, echte experts, de mensen op de werkvloer, worden niet gehoord. Dat zien we ook bij het landelijk kader ‘uitruk op maat’. Net als het vrijwillig brandweerpersoneel is mijn fractie erg kritisch op de variabele voertuigbezetting.

Voorzitter, het mag niet zo zijn dat brandweerlieden tijdens hun gevaarlijke werk met te weinig mankracht op pad worden gestuurd.

De gevolgen voor de veiligheid van brandweerlieden en burgers zijn, ook na talrijke pilots en experimenten, nog niet duidelijk.

Voorzitter, hoe wordt de slagkracht met een kleinere bezetting op peil gehouden? En wat zijn de gevolgen voor de rampenbestrijdingstaak als de brandweer met kleinere teams gaat werken? Moet er niet eerst nader onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld naar de te verwachten winst in opkomsttijd en de aanpassing aan de uitrusting, zoals de vakvereniging voor brandweervrijwilligers wil?

Voorzitter, de allerbelangrijkste vraag is echter of de variabele voertuigbezetting wel doorgang moet vinden als daar zo weinig draagvlak voor is onder de brandweerlieden zelf.

Voorzitter, al vele jaren kampt de politie met verschillende omkopingsschandalen. Ook bij de aanschaf van portofoons werd aangifte gedaan van corruptie en is de lopende aanbesteding gestopt. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de veiligheidsregio’s?

Voorzitter de veiligheidsregio’s werken slecht samen. Een paar maanden geleden werd door de Rekenkamer nog de vraag gesteld of deze minister wel in staat is burgers en de vitale infrastructuur bij een ramp of crisis te beschermen. Welke verbeteringen zijn hier doorgevoerd?

Voorzitter, de verstoring van het Achtuurjournaal liet zien dat de bewaking op het Media Park onvoldoende was. Is de veiligheidssituatie daar nu blijvend verbeterd?

Voorzitter, ik heb begrepen dat de NPO bezig is met een fall-backscenario, zodat de NPO als rampenzender nooit meer op zwart kan gaan. Ook regionale omroepen zijn rampenzender. Moet er daarom ook geen fall-backscenario komen voor de regionale omroepen, zoals mijn fractie eerder heeft voorgesteld?

Voorzitter, het voorjaar breekt snel aan. Hopelijk zal de minister van Veiligheid en Justitie wakker worden uit zijn lange winterslaap en nu eens fors gaan investeren in onze veiligheidsketen.

Dank u wel.