Zonne-energie goedkoper dan gas en kolen in 2025

woensdag 25 februari 2015, 12:06

DEN HAAG (PDC) - In 2025 zal zonne-energie goedkoper zijn dan gas en kolen. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd op 24 februari. Maar de kosten van installaties kunnen met meer dan helft toenemen door slechte regelgeving en hoge risico's.

De kosten om zonne-energie te produceren zullen dalen naar 4 tot 6 eurocent per kilowatt uur in 2025. En volgens een rapport van de NGO Agura Energiewende zullen de kosten in 2050 nog meer dalen naar 2 tot 4 cent.

Daarentegen heeft het onderzoek alleen gekeken naar mogelijke technologische doorbraken in zonne-energie en geen rekening gehouden met andere vernieuwingen die elektriciteit goedkoper kunnen maken.

Op dit moment leveren grote zonne-installaties in Duitsland energie voor minder dan 9 cent. Elektriciteit van gas- en koleninstallaties kosten tussen de 5 en 10 cent. Nucleaire installaties 11 cent. Zonne-energie kan een belangrijke financiële rol  gaan spelen in het verminderen van de energieafhankelijkheid van de EU en om de klimaat- en energie doelen van 2020 en 2030 te halen. 

De kosten zijn echter hoog. De hoge risico premies reflecteren in rentetarieven of slechte regulering van het milieu waardoor de kosten van installaties kunnen oplopen tot 50%. En hernieuwbare energie wordt sowieso als duur gezien door EU-beleidsmakers. 

Bron: EurActiv.com