Veel winkelketens nemen oude lampen niet terug

dinsdag 24 februari 2015, 11:44

DEN HAAG (PDC) - Een op de zes keer worden kapotte spaarlampen geweigerd of gewoon weggegooid bij de aankoop van een nieuwe spaarlamp. Winkels zijn echter wettelijk verplicht om deze te recyclen. De Consumentenbond voerde in opdracht van Stichting Lightrec een onderzoek uit met mysteryshoppers in 600 winkels  van 29 ketens. Hoewel veel winkelketens uitstekend presteren, laten er  veel nog te wensen over.

Het best uit de test komen winkelketens die speciale inzamelbakken bij de toonbank hebben staan, zoals de Jumbo, Blokker, Kruidvat, Ikea en Gamma. Bij de helft van bezoeken aan warenhuizen worden kapotte lampen echter niet gerecycled. Van alle winkelketens scoorden Action, C1000 en de Hema slecht. Het absolute dieptepunt was Xenos, waar bij maar liefst bij 90 procent van de bezoeken de oude lamp geweigerd werd.

Stichting LightRec, die verantwoordelijk is voor de inzameling, heeft al eerder eenzelfde onderzoek uitgevoerd. Naar aanleiding van die resultaten heeft de stichting winkels ondersteuning aangeboden met de inzameling. Dit leidde tot onvoldoende respons, waardoor de stichting dit jaar besloten heeft om de resultaten met naam en toenaam naar buiten te brengen.

Bron: NOS