Minder CO2-uitstoot bij nieuwe auto's door belastingvoordelen

maandag 9 februari 2015, 10:15

DEN HAAG (PDC) - Door fiscale maatregelen is de CO2-uitstoot per kilometer van nieuwe personenauto's in de periode 2001-2010 met 1,3 procent gedaald. De totale afname van de CO2-uitstoot per kilometer was 16 procent. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in 15 EU-landen. De daling zou nog sterker kunnen zijn als ook de grootste landen mee zouden doen met het fiscaal aantrekkelijk maken van zuinige auto's.

Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzocht samen met de Universiteit Tilburg en het Centraal Planbureau in welke mate fiscale maatregelen effect hebben op de het verminderen van de uitstoot van personenauto's. Met name de vergroening van de aanschafbelasting bleek effectief te zijn. Daarnaast heeft ook het verhogen van de brandstofaccijnzen een positief effect. Dit werkt alleen als de buurlanden hier ook in meegaan, want anders gaan mensen over de grens tanken. Het vergroenen van wegenbelasting bleek nauwelijks effect te hebben op de keuze voor een auto.

Tot nu toe hebben vooral kleine landen als Denemarken en Nederland hun autobelastingen sterk vergroend. Grotere landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland hebben dit nog niet gedaan. Hierdoor is het effect van de fiscale maatregelen op de totale daling maar beperkt. De 14 procent daling die los daarvan plaatsvond is vooral toe te schrijven aan de verplichtingen die de EU oplegde aan autofabrikanten en de economische crisis.

 
Naar de grotere foto
Grafiek: CO2-uitstoot per kilometer van nieuwe personenauto's op benzine per land
Bron: www.pbl.nl
Klik op plaatje voor grotere versie

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving