Biobrandstoffen hebben averechtse effecten

dinsdag 13 januari 2015, 11:37

DEN HAAG (PDC) - Biobrandstof voor auto’s en energiecentrales lijkt weinig op te leveren, sterker nog, het heeft een averechts effect. Dit blijkt uit een literatuurstudie van drie wetenschappers verbonden aan de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Biomassa zoals frituurvet en koolzaadolie is de belangrijkste bron voor biobrandstof in Nederland. Beide lijken goede alternatieven voor fossiele brandstoffen maar er blijken grote, soms indirecte, nadelen te kleven aan het gebruik. Europese regels die een minimumgebruik van 10 procent biobrandstof verplichten zorgen ervoor dat frituurvet nu duurder is dan palmolie. Hierdoor stapt de industrie over op palmolie als grondstof waardoor meer oerwoud gerooid wordt. Het verbouwen van koolzaad voor het winnen van olie neemt weer enorm veel ruimte in, ruimte die beter gebruikt kan worden voor zonne-energie, aldus de onderzoekers.

In plaats van het verbranden van biomassa zou het beter geraffineerd kunnen worden zo blijkt uit het onderzoek. Hierdoor kunnen bruikbare stoffen zoals eiwitten, vezels en materialen voor kunststof gewonnen worden. Biomassa uit algen heeft wel een goed perspectief. De uitvoerbaarheid hiervan is echter onzeker waardoor het op dit moment nog niet als alternatief toegepast kan worden.  

Bron: Volkskrant