Wetenschappers: winning fossiele brandstoffen beperken

maandag 12 januari 2015, 11:42

DEN HAAG (PDC) - Als de winning van olie, gas en kolen in de huidige snelheid doorgaat, dan ligt de temperatuur op aarde in 2050 meer dan twee graden hoger. Dat staat in een publicatie van twee Britse wetenschappers in het blad Nature. Wil de internationale gemeenschap zijn klimaatdoel voor 2050 halen, dan mag een derde van de wereldwijde oliereserves, de helft van alle gasreserves en tachtig procent van de kolenreserves niet worden gewonnen. 

De grootste winst valt te behalen met het beperken van de kolenwinning. Verder zouden er binnen de Poolcirkel geen fossiele brandstoffen meer mogen worden gewonnen. Ook 85 procent van de teerzanden-reserve in Canada en 95 procent van de voorraad zware olie in Venezuela zou ongebruikt moeten blijven. Van de oliereserves in het Midden-Oosten mag bijna veertig procent niet gewonnen worden. 

Fossiele brandstoffen hebben een groot economisch en politiek belang. De vraag is dan ook hoe de afremming van de winning van olie, gas en kolen gerealiseerd kan worden. Wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research schrijven dat het alleen mogelijk is als het verlies van inkomsten gecompenseerd wordt. Dit kan onder andere door betalingen uit het VN-klimaatfonds. 

Bron: NRC Handelsblad