Onze vrijheid
La liberté éclairant le monde (De vrijheid die de wereld verlicht). Zo omschreven de Fransen het Vrijheidsbeeld in New York, toen ze het beeld in 1886 aan de Verenigde Staten cadeau gaven.
Ik stond ervoor. In New York. Op de dag dat het nieuws over de brute aanslag in Parijs binnenkwam. Net als u heb ik stilgestaan bij de slachtoffers en bij hun nabestaanden. Samen met u voelde ik de diepe woede over de brute en laffe manier waarop deze fanatici onze samenleving hebben aangevallen.
De aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is een directe aanval op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de democratie. Het raakt de kern van onze vrije samenleving waarin we discussies niet met wapens beslechten maar met woorden.
Er zijn politici die nu spreken over ‘oorlog’. Zij grijpen deze aanslag aan om hun discriminerende opvattingen kracht bij te zetten. Het is een perverse reflex die de tegenstellingen in ons land en in Europa alleen maar groter maakt. Eén van de omgekomen politieagenten in Parijs was nota bene moslim. Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid.
De SP wil in een debat met premier Rutte duidelijk proberen te krijgen wat de aanslag betekent voor Nederland. Wat kunnen we nog meer doen om dit extremisme te bestrijden? Hoe kunnen we onze vrijheden beschermen? Hoe kunnen we het werk van onze veiligheidsdiensten verbeteren en wat kunnen we in binnen- en buitenland doen om de voedingsbodem voor extremisme weg te nemen?
De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid zijn steunpilaren onder onze vrije en open democratie. Daar moeten we voor blijven opkomen. Dat doe je niet door andere vrijheden (zoals de vrijheid van godsdienst) te beknotten maar juist door pal te staan voor álle vrijheden die onze samenleving maken tot wat hij is.
Wij willen - en zullen - nooit buigen voor geweld.