Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur huis

maandag 5 januari 2015, 12:51

DEN HAAG (PDC) - Vanaf 9 januari ontvangen particuliere huiseigenaren de eerste voorlopige energielabels. In januari en februari 2015 zullen zo'n vijf miljoen huiseigenaren de voorlopige energielabels thuisgestuurd krijgen. Deze voorlopige energielabels hebben nog geen officiële status. Via internet kan de wooneigenaar de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen om zo een definitief energielabel aan te maken. 

Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht voor woningeigenaren bij verkoop, verhuur of oplevering een definitief energielabel te kunnen overhandigen. Het energielabel geeft de energieprestatie van een woning aan en welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet erop toe dat de energielabelplicht wordt nageleefd. Kan de verkoper geen energielabel tonen dan riskeert deze een boete die tot maximaal 405 euro kan oplopen.

De energielabelklasse loopt van A (weinig besparingsmogelijkheden) naar G (nog veel besparingsmogelijkheden) en is maximaal tien jaar geldig. 

Bron: Rijksoverheid.nl