Nederland scoort slecht op wereldindex duurzame landen

woensdag 31 december 2014, 15:50

DEN HAAG (PDC) - Nederland scoort vergeleken met andere landen slecht op het thema milieu. Dat blijkt uit de vijfde Sustainable Society Index die is gepubliceerd. 21 indicatoren bepalen hoe ver een land is op het gebied van duurzaamheid. Hierbij gaat het niet alleen om milieufactoren, maar ook om onderwerpen op het gebied van mens en samenleving, en economie. 

Nederland doet het opnieuw slecht in deze index, met een 61e plaats van de 151. Dit is vooral het gevolg van een slechte uitkomst bij het hoofdthema milieu. Op onderdelen als duurzame energie, uitstoot van broeikasgassen en energiebesparing scoort Nederland erg laag. Nederland doet het daarentegen goed op de gebieden van mens en samenleving en economie.

In de index worden landen gerangschikt op drie hoofdthema's: mens en samenleving, milieu en natuur, en economie. Volgens Geurt van de Kerk, een van de samenstellers van de index 'zien we een bescheiden verbetering. Op het gebied van mens en maatschappij is de wereld ruim zes procent beter geworden, op economisch gebied zelfs bijna twaalf procent. Maar daar staat tegenover dat het milieu bijna vijf procent is verslechterd'. 

Bron: Trouw