Veertien Europese milieuministers pleiten voor snellere aanpak uitstoot broeikasgassen

vrijdag 19 december 2014, 13:33

DEN HAAG (PDC) - Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu pleit samen met veertien andere Europese milieuministers voor het vervroegd van de markt halen van emissierechten. Dat zijn rechten om broeikasgassen zoals CO2 uit te stoten. Door deze maatregel zal het overschot aan emissierechten afnemen, waardoor de prijs daarvan zal stijgen. Dit moet de industrie stimuleren om te investeren in schone en duurzame productie. 

Het plan is om vanaf 2021 emissierechten niet meer op de markt te brengen maar in reserve te houden: de zogenaamde stabiliteitsreserve van het Europese emissiehandelssysteem (ETS). In plaats van in 2021 zouden de emissierechten in 2017 al van de markt gehaald moeten worden. Het huidige overschot aan emissierechten zorgt ervoor dat bedrijven 'goedkoop' CO2 kunnen uitstoten. Daardoor is het niet rendabel om te investeren in schone en duurzame productie.  

Nederland maakt deel uit van de Green Growth Group, een groep van veertien milieuministers uit de EU en Noorwegen die samen strijden voor een ambitieus klimaatbeleid. In het verleden heeft de Europese Commissie gehoor gegeven aan de oproep van de Green Growth Group om tijdelijk emissierechten uit de markt te halen. In oktober van dit jaar hebben alle Europese lidstaten gezamenlijk afgesproken om in 2030 minimaal 40 procent minder schadelijke broeikasgassen uit te stoten. 

Bron: Rijksoverheid