Kabinet wil ambitieuze aanpak klimaatverandering

donderdag 4 december 2014, 10:38

DEN HAAG (PDC) -  Het kabinet wil inzetten op een 'ambitieus (inter)nationaal klimaatbeleid', aldus premier Rutte. In 2050 moet alle energie in Nederland volledig duurzaam worden opgewekt. Dat zei hij gisteravond in de Tweede Kamer tijdens een debat over de aanpak van klimaatverandering. De aanleiding voor het debat was een VN-klimaatrapport dat op 30 oktober 2014 gepubliceerd werd. Dit rapport is opgesteld door het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) en beschrijft de gevolgen van klimaatverandering. 

Tijdens het debat in de Tweede Kamer pleitten veel partijen voor een ambitieuze aanpak van klimaatverandering. Over de invulling van deze aanpak lopen de meningen echter uiteen. De PvdA ziet oplossingen in bijvoorbeeld energieopwekking door zoet/zoutwaterscheiding. Schaliegasboringen zouden 'volstrekt onnodig' zijn volgens PvdA-leider Samsom. Het CDA benadrukt dat ook kernenergie steeds duurzamer wordt. Groenlinks en de PvdD willen een vergroening van het belastingstelsel, zodat de vervuiler gaat betalen en verduurzaming wordt beloond. Ook D66 en de Christen-Unie pleiten voor zo'n vergroening. De PVV is er echter van overtuigd dat de milieuproblemen door innovaties uit het bedrijfsleven zullen worden opgelost. De SP wil daarentegen meer duurzaamheidsinitiatieven van de overheid zien. 

Ook internationaal gezien pleit Nederland voor een ambitieuze aanpak. Volgens staatssecretaris Mansveld is het noodzakelijk voor een effectief mondiaal klimaatbeleid dat alle landen meedoen aan het klimaatakkoord. Bovendien moeten ook het bedrijfsleven, steden en regionale overheden actief betrokken worden bij een nieuw akkoord. Bij de klimaattop in Lima (december 2014) en in Parijs (december 2015) wordt Nederland vertegenwoordigd door de Europese Unie. Eind oktober zijn de regeringsleiders van de Europese lidstaten het eens geworden over de belangrijkste Europese klimaat- en energiedoelen voor de periode 2020-2030. Zo is er afgesproken dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen ten minste 40 procent moet zijn afgenomen ten opzichte van 1990.

Bron: website Tweede Kamer