Mansveld: streven naar 75% afvalscheiding in 2020

dinsdag 2 december 2014, 11:37

DEN HAAG (PDC) - Minimaal 75% scheiding van huishoudelijk afval in 2020, dat is waar het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging van gemeentelijke Reinigingsdiensten (NVRD) naar streven.  Het Publiek Kader en Uitvoeringprogramma Huishoudelijk Afval dat door de drie partijen voor dit doel is opgesteld, is vandaag door staatsecretaris Wilma Mansveld (IenM) naar de Tweede Kamer gestuurd. 

'Van Afval Naar Grondstof' (VANG)

De ambitieuze doelstelling moet zorgen voor voor een afname van 250 kilo naar 100 kilo restafval per inwoner in 2020. Het kabinet probeert dit te realiseren door de lancering van de VANG-campagne. Mansveld wil met deze campagne de overgang naar een circulaire economie stimuleren; een economie waarin zo min mogelijk wordt verspild en zo veel mogelijk wordt hergebruikt of gerecycled.   

Grote taak gemeenten

Het ministerie zoekt samenwerking met gemeenten om de verbetering van afvalscheiding en inzameling te realiseren. Hiervoor stelt de staatsecretaris volgend jaar 1 miljoen euro beschikbaar. Er wordt onder andere gekeken naar succesverhalen van gelijkbare gemeenten; ook wordt het leren van elkaar gefaciliteerd. Tevens starten er proefprojecten die met ondersteuning van extra geld en kennis moeten leiden tot vermindering van afval. 

Het Rijk zal samen met de gemeenten controleren of alle maatregelen daadwerkelijk tot een afname van de hoeveelheid restafval leidt. Indien nodig worden de maatregelen aangescherpt. 

Bron: Rijksoverheid