Milieu in Nederland verbetert, maar milieudruk op rest wereld groter

woensdag 26 november 2014, 15:18

DEN HAAG (PDC) - De economische activiteiten in Nederland brengen minder schade toe aan het milieu dan voorheen. In vergelijking met 2001 is de uitstoot van broeikasgassen gedaald, produceren we minder afval en worden er minder giftige stoffen in het milieu aangetroffen. Die winst is met name behaald doordat Nederland zuiniger en efficiënter is gaan produceren.

De natuur komt er een stuk minder van af. De druk op natuurgebieden is groot, en op een paar punten doet Nederland het ronduit slecht. Zo gaat de biodiversiteit in Nederland steeds verder achteruit.

Internationaal gezien doet Nederland het eveneens relatief slecht. Ons land importeert relatief veel natuurlijke hulpbronnen, en het gebruik ervan is in een aanzienlijk deel van de gevallen eerder toe- dan afgenomen. Daarnaast exporteren we - juist omdat we veel importeren - onze milieuproblemen naar het buitenland, waar er schade aan het milieu wordt berokkend om die grondstoffen te produceren. Het Nederlandse consumptiepatroon is verre van duurzaam te noemen.

Het Planbureau voor de Leefomgeving dat de duurzaamheid van Nederland onderzoekt is kritisch. Het beleid zou teveel op de korte termijn zijn gericht, terwijl een echt duurzaam beleid vraagt om een bredere maatschappelijk omslag waar naar toe wordt gewerkt.

Bron: Trouw, monitorduurzaamnederland.nl