Milieucriminaliteit levert miljarden aan winst op

maandag 24 november 2014, 14:47

DEN HAAG (PDC) - Grensoverschrijdende milieucriminaliteit is veelal in handen van georganiseerde criminele groeperingen (GCG's). Hoewel deze criminele organisaties miljardenwinsten binnenslepen met deze misdaden, wordt er op nationaal niveau niet veel aan gedaan. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het EU-orgaan voor gerechtelijke samenwerking, Eurojust

Het rapport schat dat internationaal opererende milieucriminelen per jaar winsten behalen tussen de 30 en 70 miljard dollar. Dit wordt in de hand gewerkt doordat milieucriminaliteit voor het grootste gedeelte onbestraft blijft en als ze wel bestraft wordt dan gaat het vaak om lage straffen. 

Behalve Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland ontbreken in de meeste lidstaten de juiste organisatorische structuren voor een efficiënte bestrijding. Hiernaast wordt er vaak geen link gelegd tussen milieucriminaliteit en GCG's en blijkt coördinatie tussen nationale en internationale autoriteiten te ontbreken. 

Eurojust ziet dan ook een grote noodzaak voor het verzamelen van inlichtingen op nationaal niveau. Voor een grensoverschrijdende aanpak zouden lidstaten Eurojust sneller moeten betrekken bij de coördinatie en vervolging van grensoverschrijdende milieucriminaliteit. 

Bron: Eurojust