De zorg is ziek; individualisering het medicijn
Voorzitter, de Nederlandse zorguitgaven zijn astronomisch. Bijna geen land ter wereld geeft relatief zoveel geld uit aan zorg als Nederland. Voor volgend jaar staat er voor de zorg meer dan 70 miljard euro gereserveerd. Dat is ongeveer 12 procent van ons nationaal inkomen, bijna een derde van de Rijksbegroting.
Voorzitter, als er niet wordt ingegrepen zullen de zorguitgaven de komende jaren alleen maar verder toenemen. Indien de zorgkosten net zo hard blijven groeien als in de afgelopen tien jaar, dan geven we over één generatie ongeveer een derde van ons nationaal inkomen uit aan zorg. Een doorsnee gezin zal dan liefst bijna de helft van het inkomen aan zorg kwijt zijn. Voorzitter, het Nederlandse zorgsysteem is financieel onhoudbaar, dat is helaas de realiteit.
Iedereen verdient de beste zorg. Dat geldt voor nu. En dat geldt voor de toekomst. Willen we dat ook volgende generaties van betaalbare en kwalitatief goede zorg gebruik kunnen maken, dan moet het roer drastisch om.
Mijn fractie, Voorzitter, is nooit te beroerd om over de dijken te kijken. Wij leren graag van landen die het beter doen. Ons oog viel op het hyper-welvarende, boeddhistische Singapore.
Singapore, Voorzitter, is niet alleen rijker dan Nederland, het heeft ook een veel beter zorgstelsel. Waar Nederland niet verder komt dan plaats 17 op de ranglijst van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, scoort Singapore plek 6. Daarbij komt dat Singapore niet 12 procent, maar slechts 4 procent van het nationaal inkomen uitgeeft aan zorg. De zorg in Singapore is dus beter, en drie keer zo goedkoop.
Hoe doet Singapore dat? Singapore kent een individueel zorgstelsel. In Singapore spaart iedereen op een eigen ziektekostenrekening. Daarnaast is er een door de overheid gefinancierd vangnet voor mensen met minder financiële draagkracht, chronisch zieken en gehandicapten.
Voorzitter, Australië kijkt inmiddels met zeer geïnteresseerde ogen naar het Singaporese zorgstelsel. Dat zou Nederland ook moeten doen. Ook Nederland moet de zorg individualiseren. De zorg wordt dan beter en goedkoper. Het is het moderne verhaal van de eenentwintigste eeuw.
We moeten af, Voorzitter, van die logge, collectieve en te dure zorg. We moeten af van dat ouderwetse stelsel van de vorige eeuw. We moeten toe naar persoonlijke financiering. Een eigen zorgrekening waarmee iedereen zelf, zonder die bemoeizuchtige en verstorende overheid, zijn of haar eigen zaken kan regelen.
In het stelsel dat wij voor ogen hebben kan iedereen prima sparen voor zijn of haar zorgrekening. Wij verlagen de belastingen immers drastisch. Geen 42 of 52 procent inkomstenbelasting, zoals de 148 socialisten in deze Kamer willen, maar een vlaktaks van nog geen 23 procent. Geen 21 maar 15 procent BTW. Iedereen houdt veel meer geld over in de portemonnee.
Voorzitter, we moeten de zorg niet emotioneel maar rationeel benaderen. Nederland schiet niets op met al die tranentrekkende emo-betogen van vooral de SP en PVV. En Nederland zit ook niet te wachten op de instandhouding van dit overtijdse systeem, door het kabinet van VVD en PvdA. Nederland verlangt naar een goed verhaal, naar serieuze oplossingen.
Voorzitter, ons zorgsysteem - het rupsje-nooit-genoeg van onze staatsfinanciën - moet op een heel streng dieet. Want wat hebben de mensen in het land nu gemerkt van al die extra miljarden voor de zorg van de afgelopen jaren? Dat hun premie is verhoogd en dat de zorg onbetaalbaar wordt.
De zorg is ziek. Ik roep de minister op het juiste medicijn toe te dienen: individualisering van de zorg. Nederland snakt naar minder overheid en meer individu. Hou bijvoorbeeld op met dat verplichte basispakket. Laat mensen zelf kiezen waarvoor zij verzekerd willen zijn. Stoppen met roken? Kraamzorg? Dieethulp? Waarom moeten mensen daar verplicht voor verzekerd zijn, ook als ik ze dat niet willen? Laat mensen vrij om zelf te kiezen.
En hou op met het verhaal dat er sprake is van marktwerking in de zorg. Die is er niet. Was het maar zo. De kosten zouden drastisch dalen. Telefonie, kleding, voedsel. Daar zien we marktwerking en daar zien we dalende prijzen.
Voorzitter, ik sluit af. We moeten toe naar lagere premies voor de mensen in het land. We moeten toe naar individualisering van de zorg.
Alleen dan blijft de zorg in Nederland betaalbaar en van uitstekende kwaliteit.
Dank u wel.