Minderheid chemiebedrijven Rotterdam-Rijnmond leeft regels na

dinsdag 11 november 2014, 17:00

DEN HAAG (PDC) -  Veel chemische bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond nemen het nog steeds niet zo nauw met de veiligheids- en milieueisen. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van criminologe Marieke Kluin van de TU Delft. De meeste bedrijven zijn roekeloos, calculerend of schieten tekort. 

Vier van de vijftien onderzochte bedrijven worden in de studie calculerend genoemd. Deze ondernemingen doen moedwillig niets meer aan veiligheid en milieu dan strikt noodzakelijk is, geven er vrijwel geen geld aan uit en hebben lak aan de autoriteiten. Ze ondernemen pas actie als er een inspectie plaatsvin

Zes bedrijven plaatst de onderzoekster in de categorie roekeloos, omdat die ondernemingen de regels niet kennen, onbekwaam zijn of het belang van veiligheidsregels niet zien. Eén 'onfortuinlijk' bedrijf  was vanwege gebrek aan technische en/of financiële middelen niet in staat om de regelgeving na te leven. Slechts vier ‘maatschappelijk verantwoorde’ ondernemingen voldoen in het algemeen aan de regels en kunnen als pro-actief worden beschouwd.

Kluin liep drie jaar lang mee met de inspectiediensten en onderzocht zo vijftien chemische bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond die meer dan 250 mensen in dienst hebben. Het aantal is volgens haar representatief voor de meer dan 140 gevaarlijke bedrijven in het gebied die aan de strengste milieu- en veiligheidseisen moeten voldoen. Kluin vertelt niet welke bedrijven faalden. 

Het zou de eerste keer zijn dat op een wetenschappelijke manier naar het gedrag van chemische bedrijven is gekeken. Nader onderzoek moet uitwijzen of de conclusies ook opgaan voor andere gevaarlijke bedrijven in Nederland.

Bronnen: TU Delft, ANP, Telegraaf