Energietransitie in Nederland wordt maar langzaam zichtbaar

donderdag 9 oktober 2014, 13:44

DEN HAAG (PDC) - Dankzij energiebesparing en de toenemende opwekking van hernieuwbare energie blijft de uitstoot van broeikasgassen in Nederland de komende jaren dalen, maar niet genoeg om de Nederlandse doelstelling te behalen. Het is nog onduidelijk of er kan worden voldaan aan de Europese klimaatdoelstelling in 2020. Dat blijkt uit de Nationale Energieverkenning 2014 (NEV). De NEV is dit jaar voor het eerst uitgebracht en zal elk jaar geactualiseerd worden.

In de NEV schetsen de onderzoekers de stand van zaken in de Nederlandse energiehuishouding en de verwachte ontwikkeling tot 2030. Daarbij zijn de onderzoekers uitgegaan van het vastgestelde en voorgenomen overheidsbeleid en andere maatregelen en afspraken. 

Het aandeel hernieuwbare energie in 2020 wordt geraamd op 12 procent, in 2023 op 15 procent. De vraag naar aardgas daalt, maar toch zal Nederland vanaf 2025 meer aardgas moeten gaan importeren door uitputting van de Nederlandse gasvoorraad. Door energiebesparing en opwekking van eigen zonnestroom is in 2020 de energierekening van de consument 60 euro lager. De hogere energiekosten zijn hierin meegenomen. 

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving