Productie van biomassa ontmoedigd door politiek en milieubeweging

donderdag 9 oktober 2014, 11:18

DEN HAAG (PDC) - De productie van biomassa wordt gehinderd door aarzeling in de politiek en tegenstand vanuit de milieubeweging. Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van bio-stroom verplaatsen de productie naar het buitenland of dreigen failliet te gaan.

In Nederland is biomassa een belangrijke bron van groene energie. Als de voorstellen uit het energieakkoord worden nageleefd, zal biomassa in 2023 nog steeds de helft van de duurzame energievoorziening leveren.

Om met goedkope steenkool te kunnen concurreren dient biomassa met subsidies te worden ondersteund. Vanwege de traagheid in de politieke besluitvorming met betrekking tot het nieuwe energieakkoord zijn er echter nog geen subsidieregels vastgesteld. 

Bedrijven die pionieren met bio-stroom ondervinden ook tegenstand vanuit de milieubeweging. Volgens milieuorganisaties zoals Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds wordt biomassa vaak op een niet-duurzame manier geproduceerd. Zij stellen onder andere dat de productie van stroom uit planten en bomen leidt tot hogere voedselprijzen en schadelijk voor bossen is. 

Biomassa-expert prof. Jaap Kiel erkent de bezwaren van de milieubeweging, maar zegt dat de nadelen met name gelden op korte termijn. Op den duur zullen andere duurzame bronnen zoals wind en zon de productie van hernieuwbare elektriciteit overnemen. 

Bron: De Volkskrant, 9 oktober 2014