Koning moet boegbeeld defensie worden

Voorzitter, mijn fractie is voor een ceremonieel koningschap. Wij zijn van mening dat de koning geen deel zou moeten uitmaken van de regering, zoals de Grondwet nu stelt.

Mijn fractie beseft dat de procedure voor Grondwetsherziening erg zwaar is. Wij gaan daar nu niet op inzetten.

Wel, Voorzitter, willen wij graag een voorstel doen over de inhoudelijke invulling van het koningschap.

Voorzitter, ons vorige staatshoofd profileerde zich met enige regelmaat, al dan niet samen met haar echtgenoot, op thema’s als ontwikkelingshulp en de Europese Unie.

Daarnaast, Voorzitter, liet zij niet van zich horen na de moord op Pim Fortuyn. En toen Theo van Gogh werd vermoord, nu bijna tien jaar geleden, bezocht ze niet zijn familie, maar wel een moskee. Naar de mening van mijn fractie zijn dat nog steeds, tot op de dag van vandaag, onbegrijpelijke keuzes van ons vorige staatshoofd.

Voorzitter, wij zouden het waarderen als de huidige koning betere keuzes maakt.

Wij zouden het ook toejuichen als ons huidige staatshoofd zich zou gaan profileren op een ander thema, te weten defensie. Wij zouden graag zien dat de koning zich zou opwerpen als beschermheer van onze krijgsmacht. Vergelijkbaar met de rol die zijn grootvader vervulde.

Zeker in een tijd waarin de wereld in brand staat en Nederland terecht militair bijdraagt aan vele conflicten, is dit van groot belang.

Voorzitter, de koning draagt nu een uniform zonder rangonderscheidingstekens. Dit is als een kerstboom zonder ballen. Mijn fractie vindt het daarom belangrijk dat de koning zijn militaire status terugkrijgt.

Ziet de minister-president mogelijkheden om de eretitel van reserve admiraal of generaal aan de koning te geven, zonder dat daarvoor een grondwetswijziging noodzakelijk is?

Dank u wel.