Europese overschakeling op duurzame energie gunstig voor vrede en veiligheid

dinsdag 30 september 2014, 11:51

DEN HAAG (PDC) - Een Europese overgang naar duurzame energie is niet alleen van belang voor het klimaat, maar ook voor de internationale vrede en veiligheid. Dit stelt het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) in het rapport 'Time to Wake Up', dat deze week verschenen is. 

Het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuw klimaat- en energiepakket bevat een niet-verplichtend doel van 27 procent hernieuwbare energie. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer over vergaderd. In oktober besluiten de Europese regeringsleiders over het nieuwe akkoord.

In het onderzoek, dat HCSS heeft uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland, blijkt dat het voor de EU vanuit zowel veiligheids- als duurzaamheidsperspectief noodzakelijk is om in te zetten op een ambitieus klimaat- en energiepakket. De recente gebeurtenissen in Oekraïne tonen aan dat de Europese energieaanvoer in gevaar kan komen als gevolg van geopolitieke spanningen. Indien de EU overstapt op duurzame energie leidt dit tot minder kwetsbaarbaarheid en vermindert de kans op internationale conflicten over toegang tot olie en gas. 

Tegelijkertijd moet de EU rekening houden met nieuwe veiligheidsuitdagingen die door een overgang naar duurzame energie worden gecreëerd. Als de vraag naar traditionele energiebronnen afneemt, kan dit mogelijk leiden tot toenemende instabiliteit in olie- en gasexporterende regio's vanwege teruglopende inkomsten. Volgens het HCSS dient de EU hier beter op te anticiperen.

Bron: Het Financieel Dagblad; HCSS.nl