Energieakkoord niet op juiste koers

vrijdag 5 september 2014, 15:43

DEN HAAG (PDC) - 6 September 2013 zette Nederland een zogenaamd belangrijke stap richting een schoner milieu. Verschillende belanghebbende partijen zoals vakbonden, energiemaatschappijen, milieubewegingen en het kabinet verbonden zich aan het Energieakkoord voor duurzame groei. Nu lijkt het erop dat een jaar na dato de doelstellingen niet bereikt zullen worden.

Vooral de doelstelling dat in 2020 14% van alle energie duurzaam moet zijn opgewekt, blijkt moeilijker haalbaar dan gedacht. De doelstelling was al verlaagd van 16% naar 14% maar Nederland zit nu op 4% en moet de komende zes jaar dus nog ongeveer 10% stijgen. Deze 14% is tevens de ondergrens die Europa accepteert en dit laat Nederland dus niet veel speling.

Een tweede probleem is het feit dat het akkoord te zwaar hangt op de bouw van vele nieuwe windmolens. Op dit moment is slechts één locatie goedgekeurd door minister Henk Kamp van Economische Zaken om in de Noordzee windmolens te plaatsen. De besluitvorming over dit onderwerp is traag en het blijft een zaak waarop veel maatschappelijk verzet gericht is. Tjerk Wagenaar, directeur van stichting Natuur en Milieu, stelt dat de minister snel een knoop moet doorhakken omdat anders de doelstelling nooit gehaald zal worden.

Nederland scoorde lang slecht binnen Europa met het omschakelen naar duurzame energie. Het Energieakkoord moest dus een einde maken aan de zorgelijke positie waar Nederland zich in bevindt, maar de borgingscommissie die het akkoord nauwlettend in de gaten houdt stelt dat veel dossiers meer aandacht vereisen.

Het Energieakkoord heeft nog niet geleid tot de gewenste resultaten en het akkoord zal in 2016 nogmaals geëvalueerd worden.

Bron:Trouw