Elektriciteitsnet biedt ruimte voor sterke groei van zonne-energie

woensdag 27 augustus 2014, 14:42

DEN HAAG (PDC) - Zonnepanelen zijn aan een stevige opmars bezig in Nederland. In het afgelopen jaar verdubbelde het opgewekte vermogen. Maar het elektriciteitsnet heeft voorlopig nog voldoende capaciteit voor een verdere toename van zonne-energie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving en Kema.

In 2013 werd 0,7 gigawatt aan zonne-energie opgewekt (een gigawatt is een miljoen watt); voor 2020 wordt 4 GW verwacht. De huidige distributienetten hebben een capaciteit van 16 GW. Het probleem zal zich vanaf dat moment eerst voordoen bij piekmomenten - zonnestroom kan niet worden opgeslagen dus gaat er bij mooi weer en minder vraag naar stroom energie verloren. 

Als op alle daken van woningen, kantoorgebouwen e.d. zonnepanelen worden geplaatst, kan 66 GW aan zonne-energie worden opgewekt, uitgaande van de huidige technieken. Om in de verdere toekomst voldoende zonnestroom te kunnen benutten, moet het Nederlandse elektriciteitsnet worden uitgebreid. Andere opties zijn:

  • beperking van de productie op piekmomenten
  • manieren zoeken om overtollige elektriciteit op te slaan 
  • het laten dalen van de prijs van elektriciteit als er veel aanbod is 

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving