VNL: loonsverhoging voor militairen

Vragen van het Lid Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Defensie over meer dan 500 dagen geen Defensie-CAO.

  • 1. 
    In hoeverre bent u ervan op de hoogte dat het inmiddels meer dan 500 dagen geleden is dat de CAO voor het defensiepersoneel is verlopen?
  • 2. 
    Op welke wijze valt uw uitspraak, dat het personeel het belangrijkste kapitaal van Defensie is, nog serieus te nemen als er na 500 dagen nog steeds geen overeenstemming is bereikt over een nieuwe CAO?

3.Deelt u onze analyse dat de financiële druk op veel defensiemedewerkers enorm is door de jarenlange nullijn, het wegvallen van oefentoelages en de slechts gedeeltelijke compensatie voor de WUL? Zo nee, waarom niet?

  • 4. 
    Begrijpt u dat velen in ons land van de minister van Defensie, nota bene van VVD-huize, iets anders verwachten dan de sloop van onze krijgsmacht en verslechterde arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel? Zo nee, waarom niet?
  • 5. 
    Bent u bereid om samen met de militaire bonden zo snel mogelijk een akkoord te bereiken over een forse loonsverhoging van 10 procent voor het defensiepersoneel voor 2015? Zo nee, waarom niet?

Lees hier het artikel in de Volkskrant:

Nederlandse militairen zitten al vijfhonderd dagen zonder cao

Zo’n 45 duizend Nederlandse militairen zijn afgelopen week de vijfhonderdste dag ingegaan zonder een cao. Het is een nieuw dieptepunt in de onenigheid tussen defensiepersoneel en minister Jeanine Hennis van Defensie.

Het loon is de bron van de nu al anderhalf jaar durende twist over de arbeidsvoorwaarden. ‘De salarisonderhandelingen liggen sinds begin 2013 stil, omdat er ‘simpelweg geen geld te verdelen is’, zegt vicevoorzitter Jacques van Hulsen van de militaire vakbond VBM. ‘Elk gesprek hierover resulteert in het inleveren van geld voor defensiepersoneel, daar kan ik niet mee aankomen.’

Door ruim één miljard te bezuinigingen op Defensie, staat het salaris van militairen net als bij ander overheidspersoneel al jaren ‘op de nullijn’. In de praktijk kampen militairen echter met een salariskorting, omdat bijvoorbeeld oefentoelagen minder vaak worden uitgekeerd. ‘Veel loyale werknemers komen in de financiële problemen omdat hun inkomen niet meegroeit met de stijgende kosten van levensonderhoud’, zegt vakbondsman Van Hulsen.

‘Er zijn er militairen die dagen op de kazerne wonen, omdat ze te weinig geld hebben om een treinkaartje naar huis te kopen’, zegt Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, die zich namens zijn partij Voor Nederland (VNL) inmiddels op de kwestie heeft gestort. ‘Het is een schande dat mensen die zich dag en nacht - met gevaar voor eigen leven - inzetten voor de veiligheid van Nederland al vijfhonderd dagen geen cao hebben, al jarenlang op de nullijn zitten en meer en meer worden uitgekleed’, aldus Van Klaveren. VNL pleit vandaag via Kamervragen aan minister Hennis voor 10 procent salarisverhoging. ‘Te betalen uit het half miljard euro die deze zomer door een nieuwe rekenmethode van de regering vrijkomt voor ontwikkelingshulp.’

De personeelskwestie is een van de vele hoofdpijndossiers die Hennis nog hoopt weg te werken voor de start van het nieuwe politieke jaar, begin september. Hoe zij de impasse wil doorbreken, wil ze niet zeggen. ‘We zijn in gesprek met de bonden over het hervatten van cao-onderhandelingen’, laat zij via een Defensiewoordvoerder weten. De zegsman benadrukt dat ook ander overheidspersoneel al jaren werkt met een verouderde cao.

Volgens VBM starten de nieuwe cao-gesprekken voor Defensiepersoneel dit najaar - na Prinsjesdag - als het nieuwe budget voor Defensie is vastgesteld. In de wandelgangen van het Binnenhof is te horen dat er bij de begrotingsonderhandelingen deze zomer mogelijk voor het eerst meer geld voor Defensie beschikbaar komt. Door de Oekraïnecrisis en brandhaarden elders zou binnen het kabinet meer waarde worden gehecht aan een stevig Defensieapparaat. Het budget van Europese strijdkrachten is een van de heikele punten op de NAVO-top in Wales begin september.

Vakbond VBM vreest echter dat het mogelijke extra budget voor Defensie vooral aan materieel en logistiek wordt besteed en niet aan het opkrikken van het salaris van het personeel. Volgens Van Hulsen ‘knijpt Hennis haar troepen af’ en gaat haar loyaliteit allereerst uit naar het ‘realiseren van bezuinigingen van het kabinet’.