Voer ‘Nationaal Jihad Alert’ in

Voorzitter, Ronald Reagan zei in 1982 dat inlichtingendiensten de ogen en oren zijn van de vrije Westerse wereld. De draad die de onderdrukkers en tirannen van deze wereld laat struikelen in hun zoektocht naar wereldheerschappij.

Voorzitter, deze indrukwekkende woorden uit de Koude Oorlog zijn vandaag de dag nog net zo waar als toen. De vrije Westerse wereld is verstrikt geraakt in een wereldwijde oorlog tegen gewelddadige islamitische jihadstrijders, die ons willen onderdrukken, terroriseren en onze manier van leven willen vernietigen.

Voorzitter, om deze oorlog te winnen en ons land te beschermen tegen deze islamitische terreur, zijn sterke Nederlandse inlichtingendiensten meer dan ooit nodig. Maar het kabinet Rutte II bezuinigt juist op de AIVD. En dat in een tijd dat de jihadbeweging ongrijpbaarder en gevaarlijker is dan ooit tevoren. Veiligheidsdeskundigen spreken zelfs van een “enorm capaciteitsprobleem .

Voorzitter, klopt het dat de AIVD-teams, die terugkerende jihadstrijders in de gaten moeten houden, zwaar zijn overbelast? Is het waar dat er door de bezuinigingen zelfs complete jihad-teams zijn opgeheven? Graag een reactie.

Voorzitter, mijn fractie, die het geluid van de partij VNL vertolkt, verzoekt dit kabinet met klem álle bezuinigingen op de AIVD zo snel mogelijk te schrappen. Ook in de nieuwe plannen blijft nog steeds een keiharde bezuiniging van 9 miljoen euro voor 2017 staan. Structureel wordt nog 11 miljoen per jaar gekort vanaf 2018. Waarom blijft dit geld niet bij de AIVD?

Voorzitter, kan dit kabinet aangeven waarom het substantieel bezuinigt op veiligheid, terwijl ons land een substantieel risico loopt op een terroristische aanslag? Graag een reactie.

Voorzitter, er moet juist worden geïnvesteerd in onze veiligheidsdiensten. Nederlandse jihadisten zijn in Syrië en Irak betrokken bij onthoofdingen, standrechtelijke executies en andere misdaden die men pleegt in naam van de islam. Veel jihadstrijders zijn al teruggekeerd. Driekwart van de Nederlandse moslims ziet deze Syriëgangers als helden. Hoe verhoudt de uitspraak van het kabinet dat er binnen de islamitische gemeenschap grote weerzin is tegen de jihad zich tot de uitkomsten van het onderzoek van Motivaction waaruit blijkt dat bijna 75 procent van de moslims jihadstrijders in Syrië ziet als helden?

Voorzitter, mijn fractie pleit ervoor om iedere teruggekeerde Syriëganger preventief op te pakken en vast te zetten. Na deze administratieve detentie volgt wat ons betreft zo snel mogelijk denaturalisatie en uitzetting.

Voorzitter, zolang dit kabinet de noodzakelijke maatregelen niet wil nemen, wil mijn fractie een ‘Nationaal Jihad Alert’ invoeren. Dit moet een openbare lijst worden waar alle teruggekeerde jihadgangers op terug te vinden zijn. De lijst kan worden geplaatst naast de reeds bestaande nationale opsporingslijst. Hoe meer ogen en oren, hoe beter. Geen enkele jihadist mag uit beeld raken. Het kost geen extra geld, het vergroot de veiligheid en iedereen kijkt mee. Graag een reactie.

Voorzitter, ik sluit af. Niet ontwikkelingshulp, zorg of sociale zekerheid, maar veiligheid is dé kerntaak voor de overheid. Veiligheid mag geen sluitpost zijn waar partijen om politieke redenen met 9 miljoen op bezuinigen.