Criminele motorbendes verbieden

Voorzitter, vandaag spreken we over veiligheid. Veiligheid dient dé kerntaak van de overheid te zijn. Daarom trekt VNL, de partij waar mijn fractiegenoot Joram van Klaveren, ikzelf en vele anderen lid van zijn, 1 miljard extra uit voor politie en Justitie.

Voorzitter, de minister heeft de Kamer een aantal brieven doen toekomen. Mijn fractie vindt dat de plannen van de minister elke vorm van daadkracht ontberen.

Zo omarmt de minister de ideeën over het stimuleren van bewonerscontacten, activering van bewoners, de inzet van straatcoaches, gebiedsgebonden gedragscodeprojecten en sport en spel in de wijk. De brieven van de minister stinken naar geitenwollensokken. Bah. Ik dacht dat de minister lid was van de VVD, maar dit zijn teksten uit de koker van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.

Voorzitter, waar Nederland naar snakt is een keiharde aanpak van criminaliteit. Nederland verlangt naar de invoering van hoge minimumstraffen. Overvallers, inbrekers, autodieven, ze horen stuk voor stuk thuis in de gevangenis. Geen sport en spel in de wijk, maar op water en brood achter de tralies. Dat is wat Nederland wil.

Voorzitter, dan kom ik nu te spreken over de aanpak van criminele motorbendes. Even een paar krantenkoppen van alleen al de afgelopen maanden:

“Motorclubs niet onder controle 

“Lid No Surrender gearresteerd in drugszaak 

“’Bandidos-café’ dicht na poging brandstichting 

“Kwart motorbendeleden verdacht van misdaden 

“Leden Satudarah gepakt voor drugslab 

Voorzitter, dat zijn allemaal zeer schokkende feiten. En iedereen met een beetje verstand weet dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Ruim een kwart van de leden van criminele motorbendes is de afgelopen twee jaar verdacht geweest van moord, afpersing, geweldpleging of drugshandel.

Het gaat om 345 verdachten, die zijn gehoord in bijna 160 strafzaken. In totaal zijn er bijna 1.300 leden van criminele motorbendes bekend bij de Nederlandse politie. Het gros daarvan zit bij de Hells Angels, No Surrender, Satudarah, Trailer Trash Travellers en de Bandidos. Het is tuig van de richel. Het gaat hier niet om motorbendes, het gaat hier om maffia. Is de minister dat met mij eens?

Voorzitter, zeer zorgwekkend zijn ook de signalen dat motorbendes cafés proberen over te nemen. Landelijk zijn er ruim dertig horecagelegenheden waar vermoedens zijn van verwevenheid met criminele motorbendes. In sommige gevallen wordt de uitbater afgeperst, of wordt de zaak overgenomen om als clubhuis te dienen. Horecaondernemers blijken vaak te bang om naar de politie te stappen.

Voorzitter, de burgemeester van Maastricht, partijgenoot van de minister, zegt, en ik citeer: “We hebben veel te weinig juridische middelen om echt door te pakken . Is de minister het eens met die woorden van VVD-burgemeester Hoes?

Voorzitter, we moeten kei- en keihard optreden tegen criminele motorbendes. Mijn fractie eist een snoeiharde aanpak. Wij willen criminele motorbendes verbieden, criminele leden opsluiten, motoren in beslag nemen, rijbewijzen afpakken. Is de minister hiertoe bereid? Is de minister bereid eindelijk eens op te treden? Of laat hij de boel voortmodderen? Maakt de minister nu eens eindelijk een einde aan het keer op keer met voeten treden van de Nederlandse rechtsstaat door de motormaffia? Graag een reactie van de minister.