Achtergrond: Van Woerkom niet eerste 'omstreden' kandidaat-ombudsman
gewijzigd
DEN HAAG (PDC) - Het is de vraag of Guido van Woerkom door de Tweede Kamer tot Nationale ombudsman wordt benoemd. Op 3 juni zou de Tweede Kamer over de benoeming stemmen, maar die stemming is uitgesteld door de controverse over Van Woerkoms voordracht. De PvdA-fractie is verdeeld en wil eerst een gesprek met de huidige ANWB-directeur. Van Woerkom kwam onder vuur te liggen door een uitspraak, die hij maakte in 2010, over Marokkaanse taxichauffeurs.
Van Woerkom is als enige kandidaat voor deze functie voorgedragen. In totaal solliciteerden dertig mensen voor de vacature van Nationale Ombudsman. Daaruit werden vijf kandidaten geselecteerd door de Commissie Aanbeveling Nationale Ombudsman, bestaande uit de vicepresident van de Raad van State, de president van de Hoge Raad en de voorzitter van de Algemene Rekenkamer. Van Woerkom wil zelf nog steeds Ombudsman worden en is bereid om met de Tweede Kamer in gesprek te gaan.
Het is eerder voorgekomen dat een benoeming tot Ombudsman op het laatste moment niet door ging. In juni 1999 was Winnie Sorgdrager eerste op de voordracht. De toenmalige oppositie (onder andere het CDA) vond dat zij macht moest controleren waarvan zijzelf deel had uitgemaakt. Ook vonden sommige partijen haar te politiek omstreden, omdat er wel eens moties van wantrouwen tegen haar waren ingediend.
Omdat Sorgdrager vond dat die discussie afbreuk deed aan het ambt van Nationale ombudsman trok zij zichzelf terug. Uiteindelijk werd de oorspronkelijke nummer twee van de voordracht, Roel Fernhout, benoemd.