Frankrijk wil 50 miljard bezuinigen op overheidsuitgaven

donderdag 24 april 2014, 10:38

DEN HAAG (PDC) - De Franse regering gaat tot 2017 ongeveer 50 miljard euro bezuinigen. Hiervoor worden de salarissen van ambtenaren voor de komende drie jaar bevroren en stijgen pensioenen ene uitkeringen niet mee met de inflatie. Deze bezuinigingen zijn nodig om te voldoen aan de Brusselse begrotingseisen, maar vooral om de enorme Franse schuldenlast in te dammen.

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012 beloofde president François Hollande nog de koopkracht te verbeteren en niet te bezuinigen op de uitgaven van de overheid. Met de aankondiging van deze bezuinigingen slaat premier Valls dus een andere, nieuwe weg in. De regering probeert niet langer de economie te stimuleren door lastenverlichting voor consumenten, maar vooral de Franse concurrentiepositie te verbeteren door bedrijven minder te belasten en de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Het begrotingstekort van Frankrijk zal volgens Valls dit jaar op 3,8 procent uitkomen. Volgend jaar kan dit 3 procent zijn als de bezuinigingsplannen worden uitgevoerd. De bezuinigingen lijken te kunnen reken op de steun van de centrum-rechtse oppositie. De weerstand hiertegen wordt vooral verwacht uit eigen, linkse kringen.

Bron: Trouw, 24-4-2014