PvdA wil EU 'repareren' en zet in op bestrijding werkloosheid

woensdag 30 oktober 2013, 16:05
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - De EU moet (weer) beter gaan werken en moet de werkloosheid krachtig aanpakken. Dat zijn twee hoofdpunten van het ontwerp-verkiezingsprogramma van de PvdA voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.

De Europese Commissie moet minimaal met de helft verkleind worden, om Europa beter te laten werken. Daarnaast moet er ook kritisch naar de werking van andere EU-instellingen gekeken worden.

Om Europa een socialer gezicht te geven, wil de PvdA de ministers van Sociale Zaken net zoveel macht geven als de ministers van Financiën. Dit om de besluitvorming ook op basis van sociaal-economische doelen te laten plaatsvinden.

Landen moeten meer ruimte krijgen om sociale problemen aan te pakken en om te investeren door versoepeling van de begrotingsregels. Risico's bij de banken moeten bij de sector zelf worden gelegd en niet bij spaarders. Belastingontwijking dient krachtig aangepakt te worden.

Verder wil de PvdA dat er ruimte komt voor investeringen en innovaties, zowel om de werkloosheid aan te pakken als om tot een duurzame economie te komen.

De partij stelt het programma, na discussies in het land, in februari volgend jaar definitief vast.

Bron: www.pvda.nl