Europese Commissie publiceert verslagen over relatie met nationale parlementen in 2012

donderdag 1 augustus 2013, 14:24

DEN HAAG (PDC) - Nationale parlementen hebben steeds meer aandacht voor de voorstellen die de Europese Commissie doet. En de politieke dialoog tussen de Commissie en de nationale parlementen is intensiever geworden. Dat concludeert de Europese Commissie, terugkijkend op 2012, in twee jaarverslagen.

Het eerste verslag, Europees dossier COM(2013)566, richt zich op het oordeel van nationale parlementen over voorstellen van de Commissie. De vraag die nationale parlementen zich bij ieder Europees voorstellen moeten stellen is of het nodig is om het op Europees niveau te regelen, of dat het beter op nationaal niveau kan blijven (de subsidiariteits- en proportionaliteitstoets).

Voor het eerst maakte meer dan één derde van alle parlement bezwaar (een zogeheten gele kaart) en trok de Commissie het voorstel in. In totaal werd er 83 keer een bezwaar gemaakt tegen een voorstel. Het Nederlandse parlement maakte 10 keer bezwaar (Eerste Kamer 4 keer, Tweede Kamer 6 keer). De Commissie verwacht dat dat aantal zal toenemen.

Het tweede verslag, Europees dossier COM(2013)565, richt zich op de contacten tussen de nationale parlementen en de Europese Commissie. De Commissie hecht steeds meer waarde aan de dialoog met nationale parlementen, omdat het de democratische legitimiteit van de EU kan versterken. Juist in dat kader wordt er gekeken naar meer en tijdige inspraak van nationale parlementen in het semester, het mechanisme waarmee de Commissie de begrotingen van de lidstaten beoordeelt.

Bron: EUmonitor.nl