Vraagstukken nationale MEP-conferentie 2013

Hieronder een overzicht van de vraagstukken die tijdens de nationale MEP-conferentie 2013 door de verschillende parlementaire commissies behandeld zullen worden.

Nr.

Commissie

Vraagstuk

1

Commissie Buitenlandse Zaken

Het vraagstuk van de rol van de EU in gewapende conflicten: moet de EU zich kunnen en willen mengen in internationale conflicten door middel van militair ingrijpen of moet zij zich pas na het eindigen van de gewelddadigheden toeleggen op het proces van wederopbouw?

2

Commissie Veiligheid en Defensie

Het vraagstuk van de EU-veiligheidsstrategie: als gevolg van de uitbreiding van de Europese Unie zijn de EU-grenzen verder naar het zuiden en oosten verlegd. In meerdere buurlanden zijn zorgwekkende ontwikkelingen gaande op het gebied van mensenrechten en veilig bestuur. In hoeverre moet de EU een gecoördineerde strategie ontwikkelen voor de omgang met buurstaten?

3

Commissie Economische en Monetaire Zaken

Het vraagstuk van een Europese bankenunie: noodlijdende banken in de EU-lidstaten hebben voor grote financiële problemen gezorgd bij de nationale overheden die hen te hulp zijn geschoten. Denk hierbij aan Ierland en Spanje. Een Europese bankenunie zou dergelijke problemen in de toekomst moeten voorkomen. Is de in 2012 voorgestelde bankenunie de oplossing voor toekomstige financiële problemen bij banken in de EU-lidstaten? Schieten de plannen tekort of gaan zij juist veel te ver?

4

Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken (I)

Het vraagstuk van de jeugdwerkloosheid: werkloosheid onder jongeren is een groot en groeiend probleem in Europa. Welke maatregelen kunnen op Europees niveau genomen worden om opleidingsplekken en banen voor jongeren te creëren en de arbeidsmobiliteit te bevorderen?

5

Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken (II)

Het vraagstuk van het Europese migratiebeleid: in deze tijden van crisis houdt Europa angstvallig vast aan een restrictief migratiebeleid. Niet-Europeanen wordt steeds vaker de toegang tot de Europese arbeidsmarkt geweigerd. Toch kampen steeds meer sectoren met een tekort aan experts. Hoe zou het migratiebeleid moeten worden aangepast om de concurrentiestrategie van een vergrijzend Europa, met een afnemend concurrentievermogen en achterblijvende innovatie, een kans van slagen te geven?

6

Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Het vraagstuk van de toekomst van de Europese gezondheidszorg: hoewel de EU een coördinerende rol heeft, hebben de EU-lidstaten de controle over het eigen volksgezondheidsbeleid. Welk beleid zou de EU kunnen voeren om de gezondheidszorg zo te reguleren dat de EU-burgers de beste zorg krijgen, ongeacht de landsgrenzen?

7

Commissie Industrie, Onderzoek en Energie

Het vraagstuk van schaliebrandstoffen: schaliegas en schalieolie maken ons minder afhankelijk van energieleveranciers van buiten de EU. Maar aan de winning ervan zijn risico's verbonden (zoals milieuvervuiling en kans op aardschokken). De Europese industrie snakt naar een gezamenlijke schaliestrategie om internationaal te kunnen concurreren. In hoeverre moet de EU regels stellen voor de lidstaten, of is het een nationale kwestie?

8

Commissie Cultuur en Onderwijs

Het vraagstuk van een Europese identiteit: hoe kan cultuur- en onderwijsbeleid bijdragen aan het vormgeven van een Europese identiteit onder de burgers van de EU-lidstaten. En is dat wenselijk?

9

Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken

Het vraagstuk van cybercrime: internetcriminaliteit kost de Europese economie miljoenen euro's per jaar. De Europese Commissie heeft in februari 2013 een strategie vastgesteld voor de bestrijding van cybercriminaliteit. Het bedrijfsleven krijgt daarbij een belangrijke rol. Hoe kan internetcriminaliteit effectief bestreden worden, zonder de privacy van de burger aan te tasten?

10

Commissie Constitutionele Zaken

Het vraagstuk van de schending van de democratische beginselen van de Europese Unie: bij toetreding tot de Europese Unie worden eisen gesteld aan de democratische en rechtsstatelijke kwaliteit van nieuwe lidstaten. De EU, en het lidmaatschap daarvan, veronderstelt dat alle lidstaten aan deze eisen blijven voldoen. Op welke manier moet worden ingegrepen wanneer in individuele lidstaten door nieuwe wet- en regelgeving de Europese democratische normen dreigen te worden aangetast?