Resolutie Model European Parliament
Elke commissie van het Model European Parliament (MEP) verwerkt het standpunt van de commissieleden in een resolutie. Deze resolutie is een formele verklaring van de commissie. Een volledig uitgewerkte resolutie is het einddoel van een commissie en moet informeren en inspireren om het Parlement actie te laten ondernemen voor het gegeven probleem. Net als bij het echte Europese Parlement heeft een resolutie politieke betekenis, maar met een resolutie wordt er niets besloten.
Een resolutie moet daarom de volgende zaken bevatten:
-
-Introductory clauses, oftwel de informatieve clausules (IC's): deze vormen de analyse van het probleem en geven argumenten.
-
-Operative clauses, oftewel de operatieve clausules (OC's): deze dragen concrete voorstellen aan voor de oplossing van het probleem.
Tijdens de Algemene Vergadering kunnen er vragen worden gesteld over de opgestelde resoluties, zodat het standpunt duidelijker verklaard kan worden voor de rest van het Parlement. Hierna vindt er een debat plaats tussen de commissie die de resolutie moet verdedigen en de delegatieleden van het Parlement. Hierna volgt de stemming; een resolutie kan worden aangenomen met een meerderheid van stemmen.
Tijdens het MEP staat overigens niet de winst van een aangenomen resolutie centraal, maar de ervaring, het bewustzijn en de samenwerking onderling.