ECB bezit voor 200 miljard aan staatsschulden probleemlanden

vrijdag 22 februari 2013, 10:20

DEN HAAG (PDC) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor ruim 200 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht van landen die in de financiële problemen zitten. Het gaat om Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje. De ECB bezit nu een flink deel van de staatschulden van die landen. Dit blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers van de ECB. Het is voor het eerst dat de details van het opkoopprogramma voor staatsobligaties zijn bekendgemaakt.

Het opkoopprogramma van de ECB liep van augustus 2011 tot en met maart 2012 en moest ervoor zorgen dat de rente op nieuwe staatsleningen van die landen niet te hoog werd. Een te hoge rente kan ertoe leiden dat landen geen geld meer kunnen lenen en uiteindelijk failliet gaan. Door het opkopen van de staatsobligaties bezit de Europese Centrale Bank ruim 5% van de staatsschuld van Italië en Spanje, ruim 7% van staatsschuld van Ierland en zelfs meer dan 11% van de staatsschuld van Griekenland en Portugal.

Uit de jaarcijfers bleek verder dat de ECB in 2012 een netto winst maakte van 998 miljoen euro, mede behaald door de rente op de opgekochte obligaties. De winst is verdeeld onder de nationale centrale banken van de eurozone, waaronder De Nederlandsche Bank.

Bronnen: ECB, Het Financieele Dagblad