Europees Hof: geen vergoeding voor fragmenten sportwedstrijden

dinsdag 22 januari 2013, 14:33
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Het Europees Hof heeft vandaag in een zaak van betaalzender Sky Österreich tegen de Oostenrijkse publieke omroep ORF geoordeeld dat Sky geen vergoeding mag vragen voor het gebruiken van fragmenten uit sportuitzendingen waarvoor de zender de rechten bezit. Slechts een onkostenvergoeding voor het beschikbaar stellen van het tv-signaal acht het Hof geoorloofd.

Het Hof toetste de Europese richtlijn audiovisuele mediadiensten aan aan het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie, waarin het recht op eigendom en de vrijheid van ondernemerschap worden gewaarborgd. Als eigenaar van de uitzendrechten vroeg Sky een extra vergoeding voor de fragmenten, maar het Hof oordeelt nu dat deze bepaling uit het Handvest niet mag worden ingeroepen voor het vragen van een vergoeding.

Het Hof erkent dat de vrijheid van ondernemerschap wordt beperkt door de richtlijn, maar acht dit gerechtvaardigd, omdat hiermee het openbaar belang gediend is. Het Hof verwijst hierbij expliciet naar de vrijheid van informatie en het belang van pluriformiteit van de media, die eveneens in het Handvest zijn opgenomen.