Ongeregeldheden bij besteding Europese fondsen in Tsjechië

donderdag 20 december 2012, 13:50

DEN HAAG (PDC) - Tsjechië lapt EU regels aan laars. Vertrouwelijke rapporten over de besteding van en controle op Europese financiering in Tsjechië schetsen een somber beeld. Prijsafspraken, corrupte politieke organen, en autoriteiten die zichzelf controleren komt veelvuldig voor. Dit staat in contrast tot de officiële rapporten van de Europese Commissie waarin wordt geconcludeerd dat het algemene plaatje geruststellend is en dat er geen sprake is van fraude.

De Europese Commissie heeft deze 'ongeregeldheden' wel geconstateerd. Op basis hiervan heeft de Commissie 450 miljoen euro Europese gelden ingehouden, maar de geldstroom is inmiddels weer op gang gekomen door een opgesteld 'actieplan'. Het centraliseren van de controle naar het ministerie van Financiën zou de ongeregeldheden teniet moeten doen.

Tsjechen zelf zijn echter niet van mening dat dit de oplossing is voor de frauduleuse praktijken van de Tsjechische politieke organen. Zij denken dat alleen vergaande inmenging van de EU iets kan doen aan het corrupte politieke systeem in Tsjechië. Nu blijven corrupte ambtenaren op hun hoge positie zitten en durven andere ambtenaren niet aan de bel te trekken uit angst voor ontslag.

Volgens de regels van de EU moeten lidstaten zelf ongeregeldheden aanmelden als fraude bij het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF), wil Brussel ingrijpen. Tsjechië is hier echter erg terughoudend in, meldde OLAF-directeur Giovanni Kessler onlangs. Een andere regel vanuit de EU is dat een controlerende autoriteit in een land onafhankelijk moet zijn van de uitvoerende autoriteit die ze controleren.  Ook deze regel wordt niet nageleefd in Tsjechië. 

Bron: Trouw