Regeerakkoord: nieuwe balans in bevoegdheden EU en lidstaten

maandag 29 oktober 2012, 16:15

DEN HAAG (PDC) - In het vanmiddag gepresenteerde regeerakkoord van VVD en PvdA doen de beoogde coalitiepartners verschillende voorstellen om Europese samenwerking anders vorm te geven. Hierbij wil het nieuwe kabinet op sommige beleidsterreinen meer bevoegdheden aan Brussel overdragen, terwijl op andere terreinen het beleid juist weer moet worden bepaald door de lidstaten.

Het nieuwe kabinet steunt de stapsgewijze totstandkoming van een Europese bankenunie. Er moet effectief Europees bankentoezicht komen en directe steun aan banken wordt daarbij niet uitgesloten. Een Europees depositogarantiestelsel zien onderhandelaars Rutte en Samsom daarbij als sluitstuk. De positie van de eurocommissaris voor economische en monetaire zaken moet worden versterkt.

Anderzijds wil het kabinet de Europese Commissie verzoeken om te onderzoeken welke bevoegdheden van de Europese Unie kunnen worden teruggegeven aan nationale overheden. Het kabinet zal zelf ook voorstellen doen. Daarnaast zou het mogelijk moeten worden om 'in onderling overleg' uit gemeenschappelijke arrangementen te treden, zoals Schengen, de eurozone of de EU.

Over eventuele uitbreiding van de EU wordt slechts gezegd dat voorstellen zullen worden getoetst aan de Kopenhagencriteria. Verder wil het kabinet inzetten op verlaging van Europese landbouwsubsidies en blijft Nederland streven naar een korting van 1 miljard euro op de jaarlijkse EU-afdracht.

Voor zover bekend komt er geen staatssecretaris voor Europese Zaken.

bron: www.kabinetsformatie2012.nl


Letterlijke tekst paragraaf over Europa

IV. Nederland in Europa

Europa is van groot belang voor onze vrede, veiligheid en welvaart. We verdienen er ons geld; onze banen zijn er voor een groot deel van afhankelijk. De interne markt is de kern van de Europese samenwerking. Daarnaast versterken we door samen te werken onze geopolitieke positie ten opzichte van opkomende en gevestigde machten elders in de wereld. Ook voelen vele Europeanen zich verbonden door de idealen van democratie, rechtstaat en gelijke behandeling. Langs deze assen geeft Nederland invulling aan zijn rol in Europa. 

Als het goed gaat met Europa gaat het goed met Nederland. Een crisis in Europa voelt Nederland heftiger dan veel andere landen. Daarom hebben we belang bij een sterk Europa dat zo snel mogelijk de crisis overwint. 

  • Landen gaan zelf over hun eigen beleid maar voor het voortbestaan van de euro is het van cruciaal belang dat alle landen financieel-economisch sterker worden en daarbij naar elkaar toegroeien. Om economische onbalans te voorkomen, houden landen elkaar effectief aan afspraken en worden controlemechanismen waar nodig versterkt.  
  • Landen hebben de verantwoordelijkheid hun begroting op orde te brengen en hun economie te versterken. Als er sprake is van steun moet die hand in hand gaan met hun inzet voor een gestaag herstel. Structurele steun van landen die hun verantwoordelijkheid wel nemen richting landen die deze verantwoordelijkheid niet nemen, kan niet aan de orde zijn.
  • De interne markt wordt verder versterkt. Effectieve maatregelen om de noodzakelijke groei in Europa te versterken, worden bevorderd en ondersteund. Protectionisme is in strijd met de Europese gedachte. De inrichting van de (semi-)publieke sector en sociale zekerheid is primair een verantwoordelijkheid van lidstaten.
  • Nederland steunt de stapsgewijze totstandkoming van een Europese bankenunie. Er dient zo snel mogelijk sprake te zijn van effectief Europees bankentoezicht en opschoning van balansen. Onder strikte voorwaarden kan daarbij directe bankensteun uit het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) aan de orde zijn. Sluitstuk is een gemeenschappelijke resolutiemechanisme en een Europees depositogarantiestelsel.
  • Nederland vraagt de Europese Commissie te inventariseren, op basis van het beginsel van subsidiariteit, welke beleidsterreinen kunnen worden overgedragen aan nationale overheden en zal zelf ook voorstellen doen.
  • Toetreding van lidstaten wordt getoetst aan de hand van de Kopenhagen criteria.
  • De positie van de Eurocommissaris voor economische en monetaire zaken zal verder versterkt moeten worden. 
  • Het in onderling overleg uit het gemeenschappelijk arrangement treden (Schengen, Eurozone, Europese Unie) moet mogelijk zijn.
  • De ontwikkeling van de Europese begroting dient in lijn te zijn met de ontwikkeling van nationale begrotingen. Nederland steunt geen voorstellen voor een substantiële verruiming, terwijl nationale lidstaten bezuinigen.
  • Door verlaging van landbouw- en cohesiebudgetten wordt de Europese begroting gemoderniseerd ten gunste van investeringen in innovatie en duurzaamheid.
  • De lasten tussen Europese lidstaten moeten eerlijk worden verdeeld. Voor Nederland betekent dit ten minste voortzetting van de eerder afgesproken correctie van 1 miljard. 
  • Een betere verantwoording over de besteding van Europees geld blijft voor ons prioriteit houden.