Landenspeech Spanje
Geacht presidium, medeparlementariërs en overige aanwezigen,
Spanje, het land van danseressen in kleurige flamencojurken en dappere toreadors in gevecht met stieren. Het land van talloze fiëstas en siësta's, sangria en tapas.
Clichés zijn onvermijdelijk bij de beeldvorming van een land. De meeste zijn bij te stellen, vele zijn onzin en sommigen benaderen de waarheid. Wat ons land zo bijzonder maakt, is dat zelfs de clichés verwarrend tegenstrijdig zijn. Geen land in Europa dat zo snel massaal aan de mobiele telefoon hing. Maar ook geen land waar de straten tussen twee en vijf uur uitgestorven zijn vanwege een dagindeling die standvastig afwijkt van die in de rest van de wereld.
Ons bijzondere land, het land van de eeuwige Spaanse zon. Een cliché weliswaar, maar toch onbetwistbaar aanwezig. Waar schijnt deze zon eigenlijk allemaal op? Welke invloed heeft zij?
Eén ding is zeker. Met opgeheven hoofden kijken onze voetballers naar deze zon. Daar ga ik het verder niet over hebben, maar zij waren de beste van Europa, werden de beste van de wereld en zijn nu weer de beste van Europa.
Een ander voorbeeld kan zijn dat de Spaanse zon ons heeft geholpen om de titel als nieuwe wereldleider in zonne-energie te behalen. De zon schijnt in ons land niet alleen krachtig, maar ook vaak. Wereldwijd groeide het gebruik van zonne-energie met 5,5 Gigawatt, waarvan maarliefst 2,5 GW in Spanje geplaatst werd. Hiermee worden zowel Duitsland als de VS ruimschoots verslagen.
Laten we eens verder kijken, of misschien wel even terug...
Columbus bijvoorbeeld. Iedereen weet dat Columbus met behulp van het navigeren op de zon Amerika heeft kunnen ontdekken. Zijn ontdekking vormt een keerpunt in de wereldgeschiedenis, waarvan de betekenis nauwelijks overschat kan worden.
Ook in de kunst is de zon een belangrijke factor. Dalí en Picasso lieten zich erdoor inspireren. Picasso zei ooit: "Er zijn schilders die de zon in een gele vlek veranderen, maar er zijn er ook die dankzij hun kunst en intelligentie een gele vlek in een zon veranderen."
Nu verder over onze huidige inwoners. Zij laten hun levensstijl volledig beïnvloeden door de Spaanse zon. Dit heeft gezorgd voor de Passie en Levenslust, een begrip wat in het bloed van elke Spanjaard zit. Tranquilla. We doen het wel rustig aan. Weinig Spanjaarden laten hun leven door de klok bepalen, tijd is dan ook een zeer rekbaar begrip. Iets kan al snel tot morgen wachten, Mañana, Mañana.
Toch schijnt de zon, zelfs in Spanje, niet altijd even hard. Er is geen licht zonder schaduw, tussen al het goeie zit ook wel eens iets minder goeds. Ook in ons land kan een regen van problemen ontstaan.
Een bankencrisis bijvoorbeeld, die van Griekenland naar ons land waaide, met grote gevolgen. We kampen met een stijging van onze werkloosheid naar 24%, waarbij ik het nog niet eens heb over de jeugdwerkloosheid die nauwelijks onder de 50% blijft. De helft van onze jongeren werkloos. De economische crisis probeert ons land meer en meer te overschaduwen.
Maar het oude gezegde laat ons niet in de steek: Na regen komt zonneschijn. Maatregelen worden getroffen om de regen draaglijk te maken. Hiervoor moeten we samenwerken in de Europese Unie, elkaar helpen. Wij verwachten steun en vertrouwen. Als één van de grootste goklanden ter wereld kunt u ons serieus nemen als wij zeggen; Spanje, daar zal ik een gokje op wagen.
Want de eeuwige Spaanse zon, schijnt over heel Europa. Geniet van de warmte, de krachtige stralen en het overweldigende licht. Geniet van Spanje, het zonnetje in het Europese huis.