Oud-ministers oneens over liberalisering energiemarkt
DEN HAAG (PDC) - De oud-ministers Jorritsma (VVD), Brinkhorst (D66), en Vermeend (PvdA) verschillen van mening over de liberalisering van de energiemarkt, zo bleek gisteren uit hun antwoorden op vragen van de Parlementaire onderzoekscommissie privatisering/verzelfstandiging overheidsdiensten
Energiemarkt
Gedurende Brinkhorst zijn ministerschap van Economische Zaken werd begonnen met de liberalisering en verzelfstandiging van de energiemarkt. Hij stelde dat Nederland er goed aan heeft gedaan hier, in vergelijking met andere Europese landen, vroeg toe over te gaan. Jorritsma en Vermeend verkondigden een ander geluid: een pas op de plaats was in hun ogen beter geweest. Vermeend verweet Brinkhorst een strategisch belang uit handen gegeven te hebben. Andere Europese landen kunnen, in tegenstelling tot Nederland, met hun belangen in energiebedrijven nog steeds hun industrie steunen, aldus Vermeend.
NS
De onderzoekscommissie stelde aan toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Jorritsma vragen over de verzelfstandiging van de Nederlandse Spoorwegen. Jorritsma zei nog steeds achter het besluit te staan om het vervoer en het railnetbeheer (nu ProRail) van elkaar te scheiden. Wel stelde zij nooit geloofd te hebben in een beursgang van de NS. Dit stond wel in het regeerakkoord van het kabinet-Kok II. Daarnaast zei Jorritsma ook nooit gedacht te hebben dat de NS concurrentie op het hoofdrailnetwerk zou krijgen van andere reizigersvervoermaatschappijen.
UWV
Vermeend tenslotte was als minister van Sociale Zaken betrokken bij de verzelfstandiging van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Vermeend erkende dat bij de verzelfstandiging grote fouten zijn gemaakt. Zoals de oprichting van het het bedrijf Kliq dat na vier jaar failliet ging. Deze fout was een gevolg van een zwaar bevochten politiek compromis.
Bron: Financieele Dagblad en Eerste Kamer
Meer over
Parlementair onderzoek privatisering/verzelfstandiging overheidsdiensten