Mei

De redactie van het tijdschrift Volzin vroeg mij om een gedicht uit te zoeken dat mij geraakt heeft. Ik koos voor Mei, van Herman Gorter, een gedicht dat ik voor het eerst las op de middelbare school. Het begin van dit gedicht van Gorter komt u wellicht bekend voor.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid

Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit

Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,

In een oud stadje, langs de watergracht

Gorter beschrijft een nieuwe lentedag:

In huis was 't donker, maar de stille straat

Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat

Nog licht, er viel een gouden blanke schijn

Over de gevels van mijn raamkozijn.

Het gedicht is nog heel veel langer. Prachtige zinnen, een plezier en een aanrader om te lezen. Eerlijk gezegd kom ik veel te weinig toe aan het lezen van zoiets moois. Daarom was ik blij met het verzoek van Volzin, dat zet je direct aan tot een zoektocht uit het vele mooie werk dat er is. Dat ik uiteindelijk uitkwam bij Herman Gorter, is misschien ook geen verrassing. Hij studeerde klassieke talen aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam en hij was medeoprichter van de Sociaal-Democratische Partij. Honderdduizenden Nederlanders hebben het gedicht van Gorter met plezier gelezen; ter inspiratie, vermaak en lering.

Nu waardeer ik nog meer dat ik in mijn studietijd in aanraking ben gekomen met dichters van dit formaat. En ik mag hopen dat ook nu studenten de kennis, de waardering en wellicht de liefde wordt aangeboden op het gebied van taal, cultuur en de kunsten.

Maar terwijl ik dit zeg, is onlangs bekend gemaakt dat op universiteiten belangrijke studies in de taal- en geesteswetenschappen worden geschrapt. Daarmee verdwijnt een belangrijk stuk - en internationaal geroemde - kennis.

Ik vind dat onbegrijpelijk. We moeten zuinig zijn op onze kennis van talen, kunsten en culturen. De wereld draait om meer dan geld verdienen alleen. Wie niet langer geïnteresseerd is in de wereld van een ander, verzwakt uiteindelijk ook zichzelf.

Ik wens u heel plezierige paasdagen!

Deze column werd eerder verstuurd als nieuwsbrief.