Eerste Kamer wil sterker draagvlak voor Europa

woensdag 4 april 2012, 13:50

DEN HAAG (PDC) - Op 3 april vonden de Algemene Europese Beschouwingen plaats in de Eerste Kamer. Centraal stond de vraag: Hoe moet het nu verder met de Europese Unie?

Gedurende dit debat onderstreepten de meeste senatoren dat het vertrouwen van burgers in de EU van essentieel belang is. Over de aanpak van de financiële crisis bestond geen eensgezindheid. Woordvoerders van CDA, Groenlinks, de ChristenUnie en D66 waren van mening dat een versterking van de Europese instellingen en verder integratie in Europa het antwoordt zijn op de crisis. De PVV en de Partij voor de Dieren wilden juist dat Nederland de Europese Unie de rug toekeert. De woordvoerders van de overige fracties spraken hun twijfels uit of de aanpak van de crisis wel het gewenste effect zal hebben.

De meeste Senatoren bepleitten dat er moest worden nagedacht over de verdere ontwikkeling van Europa. Minister Rosenthal wilde juist niet ingaan op verdere (institutionele) ontwikkelingen van de EU. Ook het PVV-meldpunt Midden- en Oost Europeanen kwam ter sprake. Woordvoerders van onder andere PvdA en D66 veroordeelden het meldpunt, terwijl Minister Rosenthal weigerde zich uit te spreken.