Meld gevolgen van eigen bijdrage GGZ

In de kamer heb ik strijd gevoerd tegen de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Die strijd heb ik vooralsnog verloren van rechtse meerderheid. Ik blijf echter strijden en heb daar de hulp voor nodig van de patiënt, familie van patiënt of verpleegkundige. Ik wil voorbeelden van mensen verzamelen die door de maatregel uit zorg vallen of zorg mijden. Deze bundel ik en zal ik aanbieden aan de minister van Volksgezondheid. Mail me je voorbeeld op l.bouwmeester@tweedekamer.nl

De eigen bijdrage kan oplopen tot wel €600,- . Voor de meest kwetsbare mensen met weinig geld heeft dit desastreuze gevolgen. Deze bijdrage is oneerlijk, ongezond en onuitvoerbaar.

Oneerlijk omdat de eigen bijdrage niet voor lichamelijke ziekte geldt. Ongezond omdat mensen hierdoor afzien van noodzakelijke zorg. Onuitvoerbaar, omdat het bij veel mensen niet inbaar is. Op psychische hulp ligt een taboe. Mensen mijden deze zorg zo lang mogelijk. 'Ik ben toch niet gek' , voor mensen met een beperkt of geen ziektebeeld, die wel zorg nodig hebben is de eigen bijdrage een drempel die zo hoog is dat ze zorg mijden. Dit veroorzaakt individueel leed, maatschappelijk leed en kost ook nog eens veel geld. Een eigen bijdrage houdt ze uit zorg. Verwarde mensen die niet op tijd psychische zorg krijgen, kunnen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere een gevaar vormen. Vorige week in debat erkende staatssecretaris Teeven van Justitie dat hij verwacht dat er meer mensen bij justitie uitkomen, maar dat hij niets doet, vanwege geldgebrek. Onbestaanbaar in een beschaafd land als Nederland.