Assad moet aftreden

De berichten over geweld tegen burgers in Syrië houden aan. Zelfs ziekenhuizen zijn doelwit van de bombardementen. In Syrië is de opstand tegen het regime van president Assad uitgegroeid tot een regelrechte burgeroorlog. De PvdA is van oordeel dat Assad moet aftreden en dat zijn regime moet vertrekken. Wie op zo'n grote schaal grof geweld gebruikt tegen zijn eigen bevolking, kan geen plaats krijgen in een vrij, democratisch en rechtsstatelijk Syrië.

Het is nu tijd voor meer sancties en steun aan de oppositie waar mogelijk. Militair ingrijpen, zoals in Libië, is niet aan de orde. Dan steken we een lont in een kruitvat en zijn we straks nog verder van huis. Syrië is diep verwikkeld in Libanon en kan rekenen op de steun van Iran.

De PvdA steunt het plan van de Europese Unie om de tegoeden van de centrale bank van Syrië te bevriezen en een verbod op de handel in goud in te stellen. Op die manier worden de machthebbers direct in hun portemonnee geraakt. Ook is handhaving van het wapenembargo van groot belang.