EU antiterreurbeleid moet grondig worden onderzocht

Het Europees Parlement wil dat de anti-terreurmaatregelen die in Europa zijn getroffen na de aanslagen van 11 september worden doorgelicht. Er moet worden gekeken naar kosten, effectiviteit, democratische controle en gevolgen voor burgerlijke vrijheden, zo stelt een resolutie die woensdag in het EP is aangenomen.

De resolutie die was ingediend door de sociaaldemocraten, de liberalen - waaronder de oorspronkelijke rapporteur Sophie in't VELD (ALDE, NL) - en de Groenen, is goedgekeurd met 307 stemmen voor, 259 tegen en 54 onthoudingen.

"Er is tot nu toe nauwelijks gekeken of Europese anti-terreurmaatregelen hun doelstellingen bereikten", zo stelt de tekst van de resolutie. De Europese Commissie zou een volledige en nauwgezette evaluatie van alle genomen maatregelen moeten uitvoeren. Een dergelijke evaluatie moet beoordelen of maatregelen genomen zijn op basis van veronderstellingen of harde feiten, of maatregelen effectief waren en of er sprake was van inbreuk op burgerlijke vrijheden en grondrechten. EP-leden willen ook dat de Commissie alle genomen maatregelen op een rij zet en per maatregel beoordeelt of er sprake was van effectieve democratische controle of niet.

Kosten van anti-terreurmaatregelen

Het EP dringt bij de Commissie aan op een volledig overzicht van alle gemaakte kosten voor directe en indirecte anti-terreurmaatregelen getroffen door de EU, de lidstaten en bedrijven. Dit overzicht moet - zo stelt de resolutie - in ieder geval de volgende kosten omvatten: uitgaven aan IT specialisten, IT-systemen en databestanden, de bescherming van persoonlijke data en burgerlijke vrijheden, democratie en rechtstaat, kosten van anti-terreuronderzoek, en de ontwikkeling van EU begrotingsposten sinds 2011.

De Commissie moet ook vaststellen welk deel van de kosten werd gedragen door de private sector en welke sectoren hebben verdiend aan anti-terreurmaatregelen.

Guantánamo

Het EP wil bovendien dat de EU de Verenigde Staten gaat helpen een manier te vinden om Guantánamo Bay te sluiten en te zorgen dat de gevangenen een eerlijk proces krijgen.

Rechten van slachtoffers en bescherming van burgerlijke vrijheden

Het EP dringt ook aan op meer aandacht voor slachtoffers van terrorisme en voor uniforme standaarden voor bescherming van- en steun aan slachtoffers en getuigen.

Ook wil het EP dat de Commissie voorstellen doet om tot een betere bescherming van burgerlijke vrijheden en meer transparantie te komen, bijvoorbeeld door het instellen van een "Freedom of Information Act". Ook moet er een wetgevingskader voor gegevensbescherming komen waarin het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid wordt opgenomen.