Neelie Kroes weet van geen ophouden
Ze is deze zomer 70 jaar geworden, maar ze denkt nog lang niet na over haar pensioen. Al tientallen jaren staat ze in het centrum van de politieke macht. Neelie Kroes, Europees commissaris, tegenwoordig woonachtig en werkend in Brussel. Morgen verschijnt haar biografie, geschreven door de journalisten Koen Voskuil en Stan de Jong.
Een van haar bijnamen is 'Nikkelen Neelie', vanwege haar harde houding in kartelzaken. Tegenwoordig heeft ze Digitale agenda in haar portefeuille. Voor het boek spraken de auteurs met politieke kanonnen als Onno Ruding, Ruud Lubbers, Hans Wiegel, Dries van Agt en Joris Voorhoeve. Ook haar ex-partner Bram Peper is uitvoerig geraadpleegd.
Macht
Zelf heeft ze altijd geweigerd om aan de totstandkoming ervan mee te werken. Stan de Jong: 'Dat heeft ze nooit toegelicht. Wellicht was ze bang dat wij met onthullingen zouden komen. Maar aan de andere kant: ze is er ook wel een beetje de persoon naar om niet terug te kijken. Dat is ook haar goed recht natuurlijk, maar het is ook ons recht om over een van de machtigste vrouwen van Europa een boek te schrijven'.
'Het verbijsterde ons eigenlijk dat de biografie nog niet bestond. Ze trekt al 40 jaar aan de touwtjes in de politiek en het bedrijfsleven. Neelie Kroes is op heel veel plekken de jongste en de eerste geweest. Het eerste vrouwelijke bestuurslid van de Rotterdamse Kamer van Koophandel, het jongste vrouwelijke Tweede Kamerlid, de eerste vrouwelijke minister van Verkeer en Waterstaat EN de eerste vrouwelijke Nederlandse eurocommissaris'.
Paalberg
'Er zitten wel wat scherpe kantjes aan haar karakter', vervolgt de Jong. Hij herinnert zich dat bij haar benoeming als eurocommissaris haar omstreden contacten met Jan-Dirk Paalberg haar parten speelde. Hij was de vastgoedondernemer die geld witgewassen had voor de Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. 'Soms is het kantje boord geweest, Kroes heeft wel eens de neiging om wat onvoorzichtig te opereren'.
Een van de opvallende zaken waarover haar ex-partner Bram Peper in de biografie openhartig spreekt is haar bezoek aan meerdere waarzeggers en paragnosten, die ze consulteerde over persoonlijke en zakelijke aangelegenheden. De Jong: 'Opmerkelijk, want dat druist toch in tegen haar no-nonsense imago, het rationele, het harde en het zakelijke. Kennelijk zit er toch ook een onzekere kant aan dat masker van ongenaakbaarheid'.
Als Europees Commissaris in Brussel heeft ze het druk. 'Maar dat is ook aan haarzelf te wijten, ze is gewoon een workaholic. Ze staat voor dag en dauw op en gaat meteen dossiers lezen. Cisca Dresselhuijs, die haar redelijk goed kent, zei ons ook dat als haar werk wegvalt, alles voor Kroes weg is. Het gezin is nooit een vervulling van haar leven geweest, ook al is ze oma en mist ze haar kleinkinderen die nu in Amerika wonen en met wie ze skyped'.
Bernhard
Een onthulling bevat de biografie 'Hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa' ook. Neelie Kroes heeft in 1994, toen zij onder meer voorzitter van het Netherlands Marine Consortium was, Prins Bernhard betrokken bij een lobby voor marinefregatten en Fokkertoestellen naar de Verenigde Arabische Emiraten.
Hoogstpersoonlijk zorgde ze ervoor dat de sjeik tijdens zijn bezoek aan Nederland ook Paleis Soestdijk aandeed. Daarmee brak Bernhard de belofte die hij in de jaren zeventig aan de regering den Uijl had gedaan. Na zijn betrokkenheid bij het Lockheed-omkoopschandaal zou hij zijn zakelijke banden voorgoed hebben doorgesneden.
Wist Neelie Kroes hiervan en heeft ze toch willens en wetens de prins ingeschakeld voor het lobbywerk? 'In 1994 had ze al een hele politieke loopbaan achter de rug. Uiteraard wist ze ook wel dat alles rond Bernhard, lobby's en vliegtuigen heel gevoelig lag. Kennelijk heeft ze zich er niets van aangetrokken'.