Opening van de zitting - Europarlementsleden herdenken terreuraanslagen van 11 september

Bij de opening van de plenaire zitting in Straatsburg herdachten de Europarlementsleden de ongeveer 3000 mensen die tien jaar geleden bij de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in de VS zijn omgekomen. Voorzitter Buzek stond ook stil bij de situatie in Libië en pleitte voor steun aan de bevolking daar. Donderdag stemmen de leden over een resolutie over de situatie in het land.

Over de recente gebeurtenissen in Libië zei voorzitter Buzek: "Het Europees Parlement heeft sinds de uitbraak van de gevechten steeds aan de goede kant gestaan. Nu moeten we het Libische volk helpen en ervoor zorgen dat er een democratische staat ontstaat".

Voorzitter Buzek deelde de Europarlementsleden mee, dat Dirk STERCKX (ALDE, BE) per 7 september zijn ontslag had ingediend als lid van het Europees Parlement. Philippe DE BACKER (ALDE, BE) zou hem opvolgen.

Tiende verjaardag van de terreuraanslagen van 11 september

"De oorlog tegen het terrorisme is nog altijd aan de gang", zei Buzek, tien jaar nadat de terroristische aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon op 11 september 2011 aan 3000 mensen het leven hadden gekost.

"Langzamerhand winnen wij die oorlog, maar dat kan alleen maar een succes zijn als de we de mentaliteit veranderen van mensen, die geen respect hebben voor hun eigen leven, laat staan voor dat van hun slachtoffers". Hij benadrukte de plicht van Europese politici om toekomstige generaties achter te laten in een Europa van veiligheid en vrede.

Agendawijzigingen

Donderdag 15 september

De Europarlementsleden stemmen donderdag over een resolutie over de situatie in Libië. Het debat over dat onderwerp vindt woensdag om 15.45 plaats. Oorspronkelijk was de stemming voor de tweede plenaire zitting eind september gepland.