Shell moet banden met Syrië opschorten
Foto Flickr / erjkprunczyk
Syrische tanks die burgers beschieten rijden waarschijnlijk op diesel van Shell. Alle samenwerking met het regime in Syrië is op dit moment onverantwoord en Shell moet daarom zijn activiteiten in Syrië onmiddellijk opschorten, schrijft de directeur van IKV Pax Christi Jan Gruiters op de website van de vredesorganisatie. Ik steun zijn oproep van harte.
De Arabische Lente kent vele gezichten. In Tunesië wordt toegewerkt naar de eerste parlementsverkiezingen sinds de val van het regime van Ben Ali, in Egypte is de situatie broos door sektarisch geweld en in Libië woedt nog altijd een oorlog tussen Khadaffi en zijn aanhangers enerzijds en de NAVO en de opstandelingen anderzijds. Dagelijks zijn wij getuige van deze vele gezichten door berichten in de krant, de beelden op tv en de verslagen via Twitter, Facebook en YouTube. In betrekkelijke openheid kijkt de wereld mee hoe de Arabische Lente zich ontwikkelt.
Slechts één land onttrekt zich structureel aan deze openheid: Syrië. President Assad houdt journalisten angstvallig buiten de deur in een poging de berichtgeving vanuit het land zijn kant op te laten vallen. Dit lukt slechts ten dele. Want hoewel de wereld het moet doen met hier en daar een getuigenverslag of een met een mobiele telefoon opgenomen filmpje op YouTube, is het beeld van de situatie in het land dramatisch: de inzet van het leger tegen de eigen bevolking, buitenrechtelijke executies en marteling zijn aan de orde van de dag.
Door interne meningsverschillen is het de EU en de VN nog niet gelukt om het geweld een halt toe te roepen. De VN Veiligheidsraad kon het niet eens worden over een scherpe resolutie door een dreigend veto van China en Rusland. En de EU kon het - ondanks de inzet van onder andere Nederland en het Verenigd Koninkrijk - niet eens worden over aangescherpte sanctiemaatregelen.
Het is dus tijd om - naast onze inspanningen in EU- en VN-verband - op zoek te gaan naar nieuwe coalities om ervoor te zorgen dat het Syrische regime inbindt. Coalities die voldoen aan de eisen van de wereld in de 21e eeuw: een wereld waarin staten niet langer het alleenrecht hebben op het hebben van macht en invloed, maar waarin ook maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven hun invloed uitoefenen en in gezamenlijkheid hun verantwoordelijkheid nemen wanneer de situatie daarom vraagt.
De situatie in Syrië vraagt om zo’n nieuwe coalitie. Daarom heeft de ontwikkelingsorganisatie IKV Pax Christi het Nederlands Britse olie- en gasbedrijf Shell opgeroepen om zijn verantwoordelijk te nemen door haar banden met het Syrische regime voorlopig op te schorten. Shell is een grote speler in de Syrische olie-industrie, die deels in handen is van mensen dicht tegen het Syrische regime aan.
Ik steun de oproep van IKV Pax Christi van harte. Vanuit de gedachte dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven verder strekt dan mooie woorden en vrijblijvende projecten en pas echt betekenis krijgt wanneer in de moeilijkste situaties deze verantwoordelijkheid wordt genomen. En vanuit de gedachte dat we de Syrische bevolking die momenteel tegen het regime van president Assad protesteert niet aan hun lot kunnen overlaten. Omdat ook zij een Arabische Lente in vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid verdienen.