Nederland en Duitsland zetten nauwe samenwerking Europees landbouwbeleid voort

Nederland en Duitsland hebben vandaag het Europees landbouwbeleid en het Europees visserijbeleid besproken. De toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouw beleid (GLB) en de moeilijke economische omstandigheden van de garnalenvisserij in de Noordzee stonden centraal in een ontmoeting tussen staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en de Duitse minister Ilse Aigner van Landbouw, in Venlo.

Vereenvoudiging GLB

In het licht van de toekomstige besprekingen over het GLB onderstreepten zowel Aigner als Bleker het belang van een sterke eerste pijler (waarin in het GLB de directe betalingen aan agrariërs is ondergebracht) en van een meer marktgerichte koers. Alleen met substantiële financiële middelen is het doel van de EU-2020-strategie te bereiken. Duitsland en Nederland ondersteunen de inzet van EU-commissaris Ciolos om het landbouwbeleid verder te vergroenen. Tegelijkertijd vinden beide bewindslieden dat een verdergaande vereenvoudiging van het GLB leidend moet zijn in de hervormingen. Ten aanzien van Oost-Europese lidstaten erkenden beide bewindslieden dat er een beperkte herverdeling van middelen nodig is, zonder dat dit leidt tot ingrijpende gevolgen. In september zetten Duitsland en Nederland hun gesprek over de toekomst van het GLB voort.

Garnalenvissers Noordzee

Een ander gespreksthema was de actuele situatie van de garnalenvissers in de Noordzee. Omdat de prijs voor Noordzeegarnalen een nieuw dieptepunt heeft bereikt, zien veel vissers zich in hun betaan bedreigd. Aigner zegt: “We willen samen naar wegen zoeken om onze vissers in deze moeilijke tijden te helpen.” Bleker vult aan: “Ons doel is om de markt te stabiliseren, en dat doel kunnen we alleen gezamenlijk bereiken”, Beide regeringen komen binnenkort bijeen met de Duitse en Nederlandse garnalensector om in een rondetafelgesprek in Bonn de situatie te bespreken en samen met de Duitse deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein naar oplossingen zoeken.

Delen op: Twitter, Hyves, Facebook of LinkedIn