Eerlijke arbeidsvoorwaarden in tuinbouw

Foto Flickr/mooste

De aardbeien en asperges staan weer op het land. Werk aan de winkel dus. De PvdA is het eens met Henk Kamp die niet toestaat dat er tewerkstellingsvergunningen worden verstrekt aan Roemenen en Bulgaren om in de tuinbouw te werken. Sneu voor de werkgevers die hun zaken wel op orde hebben, maar er is in de sector veel uitbuiting en onderbetaling. Als tuinders gewoon het CAO-loon gaan betalen zijn er zeker Nederlanders genoeg die aardbeien kunnen en ook gaan plukken.

Het werk is voor niemand te min. Ik vind het dan ook niet teveel gevraagd om aan mensen met een uitkering te vragen dit werk te doen. Voor een fatsoenlijk salaris en eerlijke arbeidsvoorwaarden. Weigeren terwijl je wel kunt werken levert een korting op van je uitkering. Terecht; een uitkering is er voor mensen die wel willen werken maar dat niet kunnen.

Ik begrijp dan ook niet dat ook GroenLinks achter de tuinderslobby van het CDA, SGP en de VVD aanloopt. De enige manier om meer mensen voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden aan het werk krijgen is geen weke knieën hebben. Noch richting de werkgever die voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten, noch richting de mensen die een uitkering hebben en wel kunnen werken.