Zorg voor gezamenlijke Europese oplossing vluchtelingen

Foto Flickr / Noborder Network

De PvdA wil dat er een Europese oplossing komt voor de problemen in Lampedusa. Daar zitten duizenden mensen in onzekerheid. De Italiaanse president Berlusconi wil hen een tijdelijk visum geven, maar hierdoor verliezen we elk zicht op deze mensen en krijgen vluchtelingen geen eerlijke kans. Rechtse regeringen in Europa willen de grenscontroles weer invoeren. Dat lost niets op en maakt de problemen erger. Ik wil dat minister Leers bij zijn Europese collega’s aandringt op een snelle, gezamenlijke oplossing.

Terwijl in de Arabische landen mensen strijden voor vrijheid en een betere toekomst, staat het Italiaanse eiland Lampedusa vol met vreemdelingen uit Libië en Tunesië. De beelden zijn bekend, en het nieuws dat er een boot met 300 vluchtelingen is gezonken, is schokkend. Ondertussen kijkt Europa weg, waardoor het probleem verergert. Want wat doen de rechtse regeringen van Sarkozy tot Merkel? Die bedrijven illusiepolitiek. Door net te doen alsof grenscontroles het eigen land veilig houden. Ondertussen zegt premier Rutte dat de vluchtelingen op Lampedusa een Italiaans probleem zijn. Dit allemaal brengt een oplossing geen stap dichterbij en dat vind ik kwalijk.

Ik pleit ervoor dit probleem snel Europees aan te pakken. Wat is anders één Europees asielbeleid nog waard? We belijden met de mond dat we solidair zijn, maar ondertussen schuiven de lidstaten elkaar de bal toe. Het wordt onderschat welke problemen ook Nederland hierdoor krijgt. Meer illegalen. Misschien meer criminaliteit. Als Italië geen asielzoekers meer aan kan, moet Nederland hen tijdelijk opvangen. Dat kost miljoenen euro’s. Echte vluchtelingen worden bovendien niet onderscheiden van mensen die om economische motieven naar Europa willen. Het is vooral ook een moreel probleem: wij zijn mede verantwoordelijk door vluchtelingen in de kou te laten staan.

Vandaag heb ik daarom schriftelijke vragen gesteld aan minister Leers. Ik wil dat hij in Europa inzet op snelle praktische steun om de situatie op Lampedusa aan te pakken. Laten we als EU snel zorgen voor extra opvangplaatsen en extra medewerkers die een schifting kunnen maken tussen arbeidsmigranten en echte vluchtelingen. Alleen op die manier krijgen de vluchtelingen een eerlijke kans op asiel. En zorgen we ervoor dat diegenen die geen recht hebben op verblijf snel terugkeren naar Tunesië.

De echte oplossing ligt in een Europese aanpak die solidair is. Daarbij moeten ook de Oost Europese landen hun verantwoordelijkheid nemen voor het opnemen van een deel van de asielzoekers. Dit probleem is dus ook een kans. Een kans om te laten zien dat een Europees asielbeleid kan werken. Doen we niks, dan gaat het net als met Griekenland. We blijven staan kijken naar een belabberde situatie. En uiteindelijk betaalt ook Nederland de rekening, en worden kwetsbare mensen aan hun lot overgelaten.