PvdA tevreden met besluit Leers over Sahar

De PvdA is gelukkig met de beslissing van minister Leers om aan de 14-jarige Sahar en haar familie een verblijfsvergunning te verlenen. Vanwege de verschrikkelijke situatie voor schoolgaande meisjes in Afghanistan ging de minister uiteindelijk overstag. En dat is terecht: wie heeft gelezen hoe de situatie voor meisjes op school in Afghanistan is, kan maar één conclusie trekken: daar kun je iemand als Sahar nooit naartoe sturen.

En zeker niet als je ziet hoe verwesterd ze is. Ze is gewoon Nederlands. Ze is vrij. In Afghanistan zou ze daar geen leven hebben. Ze zou gewoon een boerka ingejaagd worden en zelfs dan zou ze onveilig zijn.

Ik vind dat de minister de belangen van kinderen serieuzer moet blijven nemen. Voor Sahar loopt het nu goed af, maar de minister zet nog regelmatig jonge kinderen uit naar vreselijke landen, terwijl ze al acht jaar of langer in Nederland zijn. Dat vind ik onmenselijk, daar moeten we echt een streep trekken.

De PvdA werkt aan een initiatiefwet om gewortelde kinderen voortaan na acht jaar verblijf in Nederland een vergunning te geven. Wel onder strenge voorwaarden; we mogen rekken en frustreren nooit belonen. Maar we moeten de overheid ook een spiegel voorhouden. Als procedures te lang duren, mogen kinderen daar niet de dupe van worden.

Vandaag ben ik echter vooral blij voor Sahar en haar broertjes. Dit is voor hen zo geweldig. Ik gun ze dit. Het zijn zulke talentvolle kinderen. Drie pareltjes voor Nederland.