Europarlement stemt in met eigen begroting voor 2012

De begroting voor het Europees Parlement voor 2012 wordt geraamd op EUR 1.725 miljard, wat neerkomt op een stijging van 2,3 procent ten opzichte van 2011. Het Parlement heeft hier woensdag mee ingestemd. De raming wordt nu naar de Europese Commissie gestuurd, die op 20 april de begroting voor alle uitgaven van de Unie presenteert.

"We hadden van tevoren afgesproken dat de stijging rond de inflatie moest uitkomen, maar we blijven er ruim onder", stelt José Manuel Fernandes (EPP, PT), die verantwoordelijk is voor de eigen begroting. "Als we de begroting uitvoeren in 2012, zullen we erg goed naar de rechtvaardiging van de uitgaven kijken en voor de variabele kosten zullen we de kosten tegen de baten afwegen. Ik sluit dan ook niet uit dat er verdere besparingen gerealiseerd zullen worden."

De stijging van de begroting blijft onder de inflatie in de EU-landen van 2,8 procent, waardoor er op bepaalde posten gesneden moet worden. Het gaat hier onder meer om bezuinigingen op financiering voor politieke partijen en stichtingen, informatiecampagnes, IT, onderhoud van gebouwen en geplande posten. Ook op dienstreizen, inhuur van externe adviseurs en gas/water/elektra denken EP'ers kosten te kunnen drukken.

Het Parlement heeft om een evaluatie van de eigen begroting gevraagd met als doel de bezuinigingsmogelijkheden eruit te filteren. Het Parlement heeft EUR 3 miljoen bestemd voor veiligheid bevroren totdat er een verbeterplan ligt met bijpassend kostenplaatje.

De financiële voorzieningen voor de komst van 18 nieuwe Europarlementariërs - een gevolg van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon - en de uitbreiding met Kroatië zijn uitgesteld totdat de uiteindelijke besluiten genomen zijn.

Ook de andere EU-instellingen hebben hun begrotingen ingediend. Op 20 april is de presentatie van de ontwerpbegroting door de Commissie, waarna de lidstaten en het EP tegen het einde van het jaar overeenstemming moeten bereiken over de definitieve begroting voor 2012.